Мухоловка мала (Ficedula parva, малая мухоловка)





Ficedula parva

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 8-13 г, довжина тіла: близько 12 см. Дорослий самець зверху сірувато-бурий; горло i воло яскраво-руді; груди і черево білуваті; махові пера темно-бурі; дві пари середніх стернових пер чорні, верхня частина зовнішніх стернових пер біла, кінцева – чорна; дзьоб i ноги темно-бурі. Самка буріша; горло i воло сірувато-білі. У молодого птаха верх темно-бурий, із рудуватими плямами; пера горла i вола рудувато-вохристі, з темно-бурою верхівковою облямівкою; груди i черево сірувато-білі.

Вид –/Рід — Ficedula parva
Родина – Мухоловкові
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: старі мішані та листяні ліси з густим підліском, інколи – бори, парки, фруктові сади, виноградники.

Птах, що сидить, нерідко тримає крила трохи опущеними, а хвіст задертим догори. Поживу здобуває в повітрі, серед гілок і в листі дерев; у дуплах гніздиться рідко.

3вуки: пісня складається з коротких дзвінких свистів, часто подає різке "трр".

Відмінності від схожих видів: від вільшанки відрізняється білою барвою на хвості та відсутністю яскраво-рудого кольору на лобі й довкола очей.

Живлення

Основу їжі становлять комахи (різні мурашки, дрібні види жуків, журчалки, справжні мухи, маленькі лускокрилі) і дрібні павуки. Рідше скльовують дрібних молюсків, а в другій половині літа і восени поїдає також соковиті плоди деяких рослин (бузина чорна, бузина червона, ожина, смородина).

Розмноження

Гніздиться в напіввідкритих і закритих дуплах і на розвилках дерев. Гнізда поміщає на висоті від 1 до 12 м. Гніздо акуратно сплітає з моху, стеблинок трав, деревних волокон, рослинного пуху. Зовні гніздо іноді облицьоване тонкими гілочками і лишайником. Лоток вистелений мохом, іноді волосоподібними вусами витких рослин та невеликою кількістю кінського волоса. Розміри гнізда: діаметр лотка 45-50 мм, глибина лотка 35-45 мм (Міхеєв, 1996). У кладці 4-9, частіше 5-6 яєць. Їх забарвлення — блідо-зеленувате або майже біле, може бути голубуватим або жовтуватим, з іржастими або вохристо-бурими плямами і цятками, які можуть бути рясними і чіткими, або неясними, розмитими, аж до того, що мають вигляд рівного напилення по всьому яйцю або тільки на тупому кінці. Розміри яєць 14-19 х 12-14 мм. Насиджує самка, починаючи з відкладання останнього яйця або на 1-2 дні раніше, протягом 12-15 днів. Пташенята мають досить довгий сірий пух на верхній стороні голови і тілі, ротова порожнина жовта, дзьобові валики білі. Годують пташенят самець і самка. У разі небезпеки з неспокійними криками перелітають навколо, можуть імітувати атаку на людину, оглядати гніздо, налітаючи і відвертаючи увагу біля самого лиця. Пташенята сидять у гнізді 11-15 днів.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Вид поширений у Євразії від Східної і Південно-Східної Європи на схід до західних схилів Уральських гір. Зимує на півдні Азії. Населяє хвойні, змішані й листяні ліси. Зустрічається в заплавних лісах і чагарниках, парках, старих фруктових садах і як виняток на виноградниках. В Україні гніздовий, перелітний. Гніздиться в лісовій i лісостеповій смугах, а також на півночі степової смуги; мігрує на всій території.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»