Мухоловка білошия (Ficedula albicollis, мухоловка-белошейка)





Ficedula albicollis

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 9-15 г, довжина тіла: близько 13 см. У шлюбному вбранні дорослий самець підвиду albicollis зверху чорний; лоб i задня частина шиї білі; поперек білуватий; низ білий; на покривних перах другорядних махових i на третьорядних махових перах широка біла смуга; махові пера чорно-бурі, по основі першорядних махових пер проходить широка біла смуга; хвіст чорний, на основі крайніх стернових пер невеликі білі плями; дзьоб i ноги чорні; у підвиду semitorquata, який трапляється в Криму, задня частина шиї чорна; на лобі невелика біла пляма; на трьох крайніх парах стернових пер білий колір охоплює значну частину їх основи; у позашлюбному оперенні чорний колір змінюється на чорнувато-сірий.

Вид –/Рід — Ficedula albicollis
Родина – Мухоловкові
Ряд – Горобцеподібні

У обох підвидів доросла самка сірувато-бура; низ білуватий; білі смуги на крилах вузькі; поперек сіруватий; білої плями на лобі немає.

Молодий птах зверху сірувато-бурий, із вохристими плямами; пера горла, вола i грудей вохристі, з темно-бурою верхівковою облямівкою; черево білувате; смуги на крилах вохристі.

Середовище існування: листяні й мішані ліси, старі сади й парки. Гніздиться в дуплах, а також охоче населяє штучні гніздівлі; на гілках дерев часто сидить із опущеними крильми.

3вуки: пісня нагадує пісню строкатої мухоловки, але мелодійніша, повільніша i ніжніша, поклик – тихе неголосне "гіп", або "ігп".

Відмінності від схожих видів: дорослий самець підвиду albicollis від дорослого самця строкатої мухоловки відрізняється білою задньою частиною шиї i білуватим попереком; а дорослий самець підвиду semitorquata від дорослого самця строкатої мухоловки – ширшими білими смугами на крилі i білою верхньою частиною бічних стернових пер. Дорослу самку й молодого птаха від дорослої самки та молодого птаха строкатої мухоловки відрізнити майже неможливо.

Живлення

Мухоловка білошия полює переважно в повітрі на комах, на землі, особливо в листі, шукає личинок, павуків та інших безхребетних. Рідше харчується ягодами.

Розмноження

Гніздяться в дуплах старих дерев в листяних і змішаних лісах. Незабаром після прильоту до гнізд самець прагне привернути самку до дупла, обраного ним, не тільки співом, але й різними рухами, наприклад, по кілька разів злітає і сідає на край дупла, розправляючи хвіст і крила і т. д. Гніздова ділянка мала, приблизно 50 м. Пташенят вигодовують обоє партнери, але в перші дні після їх вилуплення, коли самка більшу частину часу проводить у гнізді, зігріваючи пташенят, корм частіше приносить самець. У післягніздовий період батьки і пташенята деякий час тримаються в районі гнізд, відлітаючи в Африку в кінці серпня — вересні.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мешкає в листяних лісах, парках і садах у східній Європі і в північній Азії. Там вона зустрічається на північному заході і на півдні Італії, в південній Німеччині, в Швейцарії, Швеції, Австрії, Чехії, у Східній Європі, в балтійській частини Росії, в Латвії, на Україні і на заході Франції. В Азії вона зустрічається на півдні Росії, в Казахстані та Азербайджані. З серпня по вересень птахи мігрують в центральну і південну Африку, щоб в травні знову повернутися в свій гніздовий ареал.

В Україні гніздовий, перелітний. Гніздиться в лісовій i лісостеповій смугах, а також на більшій частині степової смуги; мігрує на всій території.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»