Мартин чорнокрилий (Larus fuscus, клуша)





Larus fuscus

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 0,6-1,2 кг, довжина тіла: 52-67 см, розмах крил: 128-148 см. У дорослого птаха в шлюбному вбранні спина і крила зверху сірувато-чорні; решта оперення біла; на верхівці зовнішніх першорядних махових пер білі плями, по краю внутрішніх першорядних і другорядних махових пер проходить вузька біла смуга; навколоочне кільце червоне; дзьоб жовтий, спереду на нижній щелепі червона пляма; ноги і райдужна оболонка ока жовті; у позашлюбному оперенні на голові і волі невеликі бурі плями. У молодого птаха першого року життя пера спини і верху крил темно-бурі, зі світлою облямівкою; махові пера темно-бурі, другорядні — з білою верхівкою; решта оперення бурувата, з темнішими рисками і плямами на голові, шиї, волі та боках тулуба; основа хвоста світла, на кінці хвоста темно-бура широка смуга; дзьоб темно-бурий; ноги рожевуваті; райдужна оболонка ока коричнева; навколоочного кільця нема; в наступні два роки в оперенні поступово більшає сірого, сірувато-чорного і білого кольорів.

Вид –/Рід — Larus fuscus
Родина – Мартинові
Ряд – Сивкоподібні

Біотоп, якому птах надає перевагу: великі водойми, прибережні місцевості.

Відмінності від схожих видів: дорослий від дорослого морського мартина відрізняється меншими розмірами і жовтими ногами, від дорослого жовтоногого і сріблястого мартинів — сірувато-чорним верхом крил і сірувато-чорною спиною; молодь мартинів відрізнити важко.

Живлення

Під час полювання на воді використовує різноманітні прийоми, в тому числі пірнання з поверхні або з повітря. На суші пересувається по землі, виглядаючи жертву, або годується на звалищах і біля риболовецьких суден, хоча і не так активно, як сріблясті чайки. Крім того, часто відбирає здобич в інших птахів. Полює за рибою, молюсками, комахами, дощовими хробаками, рідше дрібними гризунами. Розоряє чужі гнізда, харчуючись яйцями та пташенятами інших птахів. Живиться ягодами і насінням культурних рослин під час сівби.

Розмноження

Моногамні. Як правило, навесні до місць гніздування прибувають вже сформованими парами. Гніздиться парами або невеликими колоніями, що включають в себе до декількох десятків пар. Гніздо розташовується на землі, зазвичай на приморському лузі серед трави, рідше в дюнах, на високому скелястому березі. У випадку, коли в колонії не вистачає місця, може влаштувати гніздо на даху будівлі. В якості будівельного матеріалу використовується мох, торішня трава, трісочки, пір'я і т. п. У порівнянні з сріблястою чайкою гніздо мартина чорнокрилого виглядає менш масивним. Кладка складається з 1-3 яєць темно-коричневого або оливкового кольору з темними плямами. Період висиджування становить 24-27 днів, насиджують самець і самка. Пташенята напівиводкового типу, при вилуплення вкриті пухом. Перші дні вони знаходяться в гнізді або в безпосередній близькості від нього. У віці 10 днів пташенята здатні здійснювати тривалі прогулянки на відстань до 30 м, а літати починають через 30-40 днів. Статевої зрілості птахи досягають через 4-5 років.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздиться вздовж західного і північного узбережжя Європи від Піренейського півострова до Скандинавії, а також на російському узбережжі Північного Льодовитого океану на захід від Таймиру. На північному-сході Росії зустрічається біля берегів Балтійського й Білого морів, в тому числі у Фінській затоці, а також на берегах Ладозького і Онезького озер. В Україні під час міграцій трапляється в приморських районах та в долині Дніпра, рідше — на решті території країни; інколи зимує біля чорноморського узбережжя.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»