Мартин тонкодзьобий (Larus genei, морской голубок)





Larus genei

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 300-400 г, довжина тіла: 42-44 см, розмах крил: 102-110 см. У дорослого птаха в шлюбному вбранні спина і крила сірі; решта оперення біла, з рожевим відтінком знизу на тулубі; по передньому краю першорядних махових пер та по їх покривних проходить широка біла смуга; кілька крайніх першорядних махових пер зверху мають чорну верхівку, а знизу, крім перших трьох, майже цілком бурі; дзьоб червоний, від світлого до темного; навколоочне кільце і ноги темно-червоні; райдужна оболонка ока білувата, жовтувата або сірувата; у позашлюбному оперенні рожевого відтінку нема; за очима темні плями. У молодого птаха на білій голові буруваті плями; пера спини і плечі, а також верхні покривні пера крил, крім сірих великих покривних, бурі, зі світлою облямівкою; ноги і дзьоб тілесного кольору; райдужна оболонка ока коричнева; навколоочного кільця нема; взимку першого року життя спина і плечі сірі.

Вид –/Рід — Larus genei
Родина – Мартинові
Ряд – Сивкоподібні

Біотоп, якому птах надає перевагу: острови, морське узбережжя та прилеглі водойми.

Відмінності від схожих видів: від інших мартинів відрізняється довшим і тоншим дзьобом; крім того, дорослий від дорослого звичайного мартина у позашлюбному оперенні — відсутністю бурих плям на тім'ї, а в шлюбному — білою головою; від дорослого сивого мартина — широкою білою смугою на передньому краї крил, а в шлюбний період — також рожевим відтінком грудей; молодий від молодого звичайного мартина — світлішим верхом та меншою плямистістю на голові.

Живлення

Мартин тонкодзьобий харчується переважно маленькими рибами, а також комахами і різними ракоподібними.

Розмноження

Мартин тонкодзьобий гніздиться в колоніях. Відстань між гніздами становить найчастіше менше 1 м, іноді всього 20 см. Пташенята стають статевозрілими до двох років. Самка відкладає 2-3 яйця в поглиблення на піску або глині . Лагуни, маленькі острови поблизу узбережжя і солоних озер є місцями гніздування птахів.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мартин тонкодзьобий мешкає на південному узбережжі Середземного моря, на південному-заході Піренейського півострова, в Егейському морі, в Червоному морі, в Персидській затоці, на узбережжі Чорного, Каспійського, Аральського морів, в Туреччині, Ірані, Белуджистані і Сінді. Більшість птахів мігрують під час зими далі на південь до Північної Африки і Індії, а деякі також у Західну Європу. Мартин тонкодзьобий рідко зустрічається у відкритому морі далеко від узбережжя. В Україні гніздиться у Причорномор'ї та на Сиваші; взимку трапляється переважно біля південного узбережжя Криму.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»