Коловодник чорний (Tringa erythropus, щёголь)





Tringa erythropus

 

Середовище існування/Опис

Коловодник чорний — в літньому оперенні сіро-чорний у дрібну білу цяточку. У польоті видно біле клиноподібне загострене надхвістя. Хвіст тонкий з темними смугами. Верх літнього оперення птиці темний, низ більш світлий — коричнево-сірий в білувату цятку. Ноги в шлюбному наряді чорнувато-червоні, у зимовому оперенні і у молодих птахів світло-червоні.

Вид –/Рід — Tringa erythropus
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Він часто плаває і приземляється навіть на воду, на якій тримається на плаву легко, як пробка. Рятуючись від хижих птахів, коловодник чорний дуже добре пірнає, злітаючи, він голосно й мелодійно кричить.

Живлення

Чорний коловодник шукає їжу на мілководді або трохи далі від берега, ніж його родичі, стоячи у воді.

Розмноження

Зазвичай гніздо розташоване під низькими гілками карликових сосен або біля підніжжя схожих об'єктів, які, ймовірно, служать для птахів своєрідними орієнтирами. Найчастіше висиджує пташенят самець. У разі небезпеки він завчасно тихенько видаляється з кладки, в якій 4 яйця. Час виведення пташенят припадає на травень і червень.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Досить часто зустрічається в чагарникової тундрі і на північній межі зони лісів. Він гніздиться на болотистих пустищах і на болотах. В інший час птахи тримаються на ставках і озерах з пологими мулистими берегами, навіть у солоних озерах і на солончаках. Під час перельоту птахи слідують уздовж берега моря або за течією річки. Невелика кількість цих птахів зимує в Західній Європі і Середземномор'ї, але більшість птахів проводить зиму в Африці, причому тільки деякі з них перетинають екватор. На території України коловодник чорний трапляється на весняних і осінніх прольотах. Бродячі особини трапляються зрідка влітку.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»