Коловодник звичайний (Tringa totanus, травник)





Tringa totanus

Середовище існування/Опис

Дорослий птах досягає величини до 30 см і трохи менший свого близького родича великого коловодника. Його розмах крил становить до 65 см, а важить він до 170 г. Помаранчевий дзьоб цієї стрункої пташки середньої величини і на кінчику чорний. Червоно-помаранчевими є і довгі лапки, що дало йому другу назву «червононіжка». На нижній стороні тіла переважає біло-коричневий візерунок, верхня сторона коричнева з чорними і сірими плямами. На льоту добре помітна широка біла смуга по краю крила. Самки і самці забарвлені однаково. Тривалість життя коловодника звичайного становить 17 років. До початку розмноження навесні передують токові польоти, під час яких самець видає дуже мелодійний свист.

Вид –/Рід — Tringa totanus
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Живлення

Коловодники здобувають їжу, бродячи у мілкій воді або по берегу, де вони збирають здобич на поверхні ґрунту або з верхніх шарів мулу. Основу їх їжі становлять личинки комах, в меншій кількості зустрічаються дорослі форми, головним чином жуки і клопи. Крім комах, ці птахи ще їдять молюсків і павуків. Коловодники знищують хижих водяних комах, які є шкідниками рибного господарства.

Розмноження

У віці двох років коловодники звичайні досягають статевої зрілості і гніздяться з квітня по липень в одному і тому ж місці. Гніздо є поглибленням в землі і добре заховане в густій рослинності. Самка відкладає від трьох до п'яти яєць, які насиджуються обома батьками протягом чотирьох тижнів. Пташенята швидко покидають гніздо і починають літати вже за три тижні. Коловодник звичайний є досить рідкісним птахом і знаходиться під загрозою зникнення.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Широко поширений майже по всій Європі, крім Балканського півострова, а в Азії до Татарської затоки. На півночі Європи він гніздиться до Санкт-Петербургу, а на півдні Азії до північного передгір'я Гімалай. Зимує в Африці, Південній Азії, частково в Великій Британії та Італії. В Україні гніздовий, перелітний птах. Гніздиться на всій території, крім гір та Закарпатської рівнини; мігрує скрізь.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»