Синьга (Melanitta nigra, синьга)





Melanitta nigra

 

Середовище існування/Опис

Синьга — водоплавний птах родини качиних.

Вид –/Рід — Melanitta nigra
Родина – Качкові
Ряд – Гусеподібні

Синьга важить від 1200 до 1400 грам і досягає довжини від 45 до 54 см. Розмах крил становить 79-90 сантиметрів. Шлюбний наряд самця має суцільний чорний окрас з трохи світлими краями крил. Дзьоб широкий, плоский з жовтою плямою. Біля основи дзьоба помітний наріст. Зимове оперення самця і самки темно-коричневого кольору. Голова сіро-коричневого кольору, нижня половина лиця сіро-біла. Дзьоб самки сірий, без наросту. Обидві особини мають лапи від темно-бурого до чорного кольору. Хвіст довгий, гострий, часто трохи піднятий при плаванні. У польоті синьга переміщається швидко і часто на низькій висоті. Самці видають крилами свистячий звук.

Живлення

Корм синьги складається переважно з мідій, рачків і молюсків. У прісних водоймах полює на комах і дрібну рибу, пірнаючи за здобиччю. При цьому може досягати глибини до 30 метрів.

Розмноження

Статева зрілість настає в 2 роки. Гніздів'я розташовані у повільно проточних річках, озерах і ставках, а також на краю лісу і в тундрі. Гнізда споруджують з рослинного матеріалу. Насиджують яйця раз на рік з березня по червень. Самці залишають в червні колонії і повертаються для линьки на моря. Самка відкладає 6-9 жовто-білих яєць. Пташенята вилуплюються через 27-31 день. Відразу після народження виводок слідує за матір'ю у воду. Оперення пташенят схоже на оперення самки. Через 45-50 днів вони стають самостійними. У природі синьги живуть від 10 до 15 років.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздів'я синьги розташовані на півночі Британських островів, в Ісландії і Скандинавії, на півночі Росії, в західному Сибіру. На зимівлю синя качка відправляється в помірні райони на півдні Іспанії та Марокко. В Азії частіше зимує на прибережних водоймах Японії, Китаю і Кореї. Товариський птах, тримається на морі великими зграями. Полює, як правило, невеликими групами. В Україні рідкісний, залітний взимку птах, на всій території крім гір.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»