Турпан (Melanitta fusca, турпан)





Melanitta fusca

Середовище існування/Опис

Звичайний турпан – велика ниркова качка чорного забарвлення. Ознаки: довжина близько 56 см, тобто турпан розміром приблизно з звичайну гагу, маса до 2 кг і більше. Зовні турпан нагадує синьгу, але у селезня під оком є біле півколо, трохи витягнуте назад, а також біла пляма на крилах, але в залежності від пози птиці може бути закрита темним пір'ям. У зимовому оперенні самець темно-коричневий зі світлими плямами на щоках і біля вух. На крилі біле дзеркальце, як в шлюбному оперенні, особливо добре помітне в польоті. Дуже мовчазний птах.

Вид –/Рід — Melanitta fusca
Родина – Качкові
Ряд – Гусеподібні

Живлення

Турпани пірнають, злегка розчепіривши крила, на глибину до 14 м, Вони можуть залишатися під водою більше 1 хвилини. Поїдають молюсків, ракоподібних, дрібну рибку.

Розмноження

Навесні самець не терпить наближення до своєї самиці інших селезнів. Токування починається пізньою осінню і триває до самого початку періоду гніздування в травні. Гніздо часто розташовується на відстані декількох метрів від води, серед густої рослинності. Перед сходом сонця пара літає колами над районом свого гніздування. У кладці від 6 до 10 яєць, час насиджування від 26 до 28 днів. Самки залишають своїх пташенят, коли ті стають самостійними у віці 4-5 тижнів.

У біології турпанів є одна особливість. Після виведення каченят самка вже через кілька днів раптом кидає малюків напризволяще. Сама ж відлітає і приєднується до бродячих линяючих селезнів. Вражаюче швидко згасає у неї материнський інстинкт.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Територія розповсюдження цих птахів простягається на північ не так далеко, як ареал синьги. Райони гніздів'я приблизно співпадають з північної зоною хвойних лісів, причому є досить великі території, де турпанів ніколи не бачили.

У Фінляндії невеликі розрізнені популяції турпана гніздяться на деяких внутрішніх озерах і в шхерах Балтійського узбережжя. Багато турпанів зимують біля Північного і Балтійського морів. Тут птахи тримаються подалі від берега так, що їх не видно, але іноді в глибоких місцях підпливають до берега, щоб мати можливість знаходити корм на дні моря. В Україні рідкісний під час сезонних міграцій та на зимівлі.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»