Чернь червонодзьоба (Netta rufina, красноносый нырок)





Netta rufina

Середовище існування/Опис

Чернь червонодзьоба (Netta rufina) - середнього розміру ниркова качка родини качиних. Один із 3-х видів роду, єдиний вид цього роду в фауні України. В країні гніздовий, перелітний, зимуючий вид.

Вид –/Рід — Netta rufina
Родина – Качині
Ряд – Гусеподібні

Розміром з крижня. Статевий диморфізм виражений добре. Самець у шлюбному вбранні досить красивий. Голова і верхня частина шиї каштаново-руді; пера лоба, тім'я і потилиці настовбурчені, що зорово збільшує розмір голови; нижня частина шиї, поперек, воло, груди, центр черева, надхвістя і підхвістя чорні; спина, плечі і верхні покривні пера крил світло-бурі; передній край крил і боки тулуба білі; першорядні пера крил білуваті, з бурою верхівкою, другорядні — білі, з бурувато-сірою верхівкою; хвіст темно-сірий; дзьоб, ноги і райдужна оболонка ока яскраво-червоні. У позашлюбному вбранні самець подібний до дорослої самки, але дзьоб залишається червоним. Доросла самка бура; вуздечка, горло, щоки і верхня частина шиї сіруваті; дзьоб бурий, з червонуватою смугою на кінці; райдужна оболонка ока червонувато-коричнева. Молодий птах подібний до дорослої самки, але райдужна оболонка ока жовтувато-коричнева. Довжина тіла: 530–570 мм. Маса тіла самця: 1–1,55 кг, самки: 0,88–1,32 кг.

З води злітає важко, відштовхуючись ногами. Політ швидкий.

Звуки — у самця навесні своєрідний неголосний свист, у самки - голосне тріскуче «кіорр-кіорр-кіорр».

Живлення

За характером живлення — фітофаг, споживає водяні рослини — рдесник, водорості та ін. Зимою живиться тваринною їжею — молюсками, личинками комах та іншими безхребетними, дуже рідко рибою. Живиться переважним чином на поверхні води, пірнає рідко.

Розмноження

На більшій частині ареалу перелітний птах. Навесні зазвичай прилітає у середині квітня - першій половині травня. Гніздиться в біотопах, зарослих очеретом і рогозом: на затоках, озерах, каналах, старицях і риборозплідних ставках. Великих озер уникає, так само, як і солоних водойм. В кладці 6–14 яєць. Самка насиджує кладку 26–28 днів, пташенята виводкового типу, піднімаються на крило на 45–55 день. Характер линяння у червонодзьобої черні подібний до такого у інших качок. Спочатку линяють самці, які збираються у зграї та тримаються відкритих плес на озерах. Пізніше линяють самки при виводках. Характерні міграції самців до місць линяння, що розташовані на значній відстані від гніздових територій.

ЧИСЕЛЬНІСТЬ І ПРИЧИНИ ЇЇ ЗМІНИ

Чисельність в Європі становить 27—59 тис. пар. У більшості місць свого ареалу червонодзьоба чернь є досить звичайним видом, а місцями - численним. Українська гніздова популяція коливається в межах 150–550 пар і на сьогодні має тенденцію до зниження. Основна причина - трансформація гніздових біотопів: забудова берегів, створення гідротехнічних споруд у річкових дельтах, прокладання дамб та транспортних комунікацій, осушення водно-болотних угідь.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздовий ареал простягається від Піренейського півострова до Центральної Азії. В Україні рідкісний гніздовий птах степової смуги приморських районів Азово-Чорноморського регіону. Найстабільніші гніздові осередки знаходяться в нижній течії Дунаю, на Сиваші, озерах Нижнього Дністра.

Охорона

Включено до Червоної книги України (1994, 2009) (статус - рідкісний), Боннської (Додаток ІІ) та Бернської (Додаток ІІІ) конвенцій, угоди AEWA. В Україні охороняється в Дунайському та Чорноморському біосферному заповідниках і Кримському природному заповіднику. Рекомендоване збереження природної структури гніздових біотопів, запобігання їх осушенню, регулювання рекреаційного навантаження, мисливства та рибальства в місцях гніздування виду.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»