Савка (Oxyura leucocephala, савка)





Oxyura leucocephala

Середовище існування/Опис

Савка (Oxyura leucocephala) — водоплавний птах родини качкових (Anatidae). Один з 7-ми видів роду; єдиний вид роду у фауні України. В Україні — залітний птах.

Вид –/Рід — Oxyura leucocephala
Родина – Качині
Ряд – Гусеподібні

Маса: 508–900 г, довжина тіла: 395–410 мм, розмах крил: 555–593 мм. Тулуб у самця сірувато-бурий, хвіст і крила бурувато-чорні, голова біла з чорною «шапочкою» та «нашийником», дзьоб блакитний, лапи червоно-сірі. Самиця темно-бура, від дзьоба над оком — широка біла смуга. Молодий птах схожий на самку. Стернові пера довгі. Гарно плаває та пірнає.

Живлення

Савка живиться насінням та вегетативними частинами водяних рослин, личинками комах, молюсками та ракоподібними.

Розмноження

Тримається на великих прісних та солонуватих водоймах з заростями очерету і плесами, морських затоках, лиманах. Гнізда влаштовує на сплавинах очерету на віддалі 0,15—5 м від плеса, звичайно поруч з колоніями мартинів і крячків чорних. Самка відкладає 4-7 яєць. Пташенята виводкового типу, вилуплюються у червні, стають на крило у серпні.

ЧИСЕЛЬНІСТЬ І ПРИЧИНИ ЇЇ ЗМІНИ

Світова популяція на початку ХХ ст. складала біля 100 тис. ос., зараз скоротилась до 15 тис., але останнім часом чисельність стабілізувалася і навіть зростає. В Україні, можливо, окремі пари зрідка гніздяться на малих річках Північного Приазов'я. Причини зміни чисельності: зменшення площ придатних для гніздування, через зарегулювання стоку річок, меліоративні роботи, незаконне полювання, загибель у сітках при промисловому вилові риби. Критичною загрозою для савки у Європі вважається гібридизація з американською савкою Oxyura jamaicensis. Останній вид був акліматизований в Великобританії, звідки поширився в інші європейські країни.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Савка поширена в степовій зоні Європи, Азії, а також у північно-західній Африці. Зимує на водоймах Північно-західної Європи, Північної Африки та Західної Азії. В Україні межі ареалу не встановлено. Найчастіше виявляли у Криму (Сиваш), південній частині Запорізької області, рідше — у Дніпропетровській, Полтавській, Харківській, Закарпатській і Волинській областях. У першій половині ХХ ст. гніздилася у плавнях Дніпра (між Запоріжжям і Нікополем). Поодинокі особини та невеличкі зграї зимують у Азово-Чорноморському регіоні.

Охорона

Знаходиться під охороною Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES) (Додаток ІІ), Боннської (Додаток І) та Бернської (Додаток ІІ) конвенцій, угоди AEWA. Включено до Європейського червоного переліку, у Додаток І Директиви Ради Європи про охорону диких птахів; Червоної книги України (1994, 2009) (статус — рідкісний). В Україні Охороняється разом з іншими водоплавними птахами у заповідниках, національних природних парках та заказниках загальнодержавного значення на Азово-Чорноморському узбережжі.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»