Гагара чорнозоба (Gavia arctica, чернозобая гагара)





Gavia arctica

Середовище існування/Опис

Гагара чорнозоба — птах, що найчастіше зустрічається серед інших видів гагар. Середнього розміру гагари трішки більші червонозобої. Загальна довжина 58-75 см, розмах крил 110-140 см. Маса самців 2400-3349 г, самок 1800-2354. Цівка чорна, пальці сірі, перепинка сіра або рожева. Райдужна оболонка очей у молодих птахів коричнева, у дорослих темно-червона. Забарвлення, як і в інших гагар, двоколірне: верх темний, низ білий. У самця і самки в період розмноження голова і шия попелясто-сірі, лоб помітно темніший, горло і передня частина шиї чорні з пурпуровим чи зеленуватим металічним відблиском. В нижній частині горла наявна поперечна ділянка з повздовжнім білим малюнком. Бокові частини шиї білі з повздовжнім чорним штриховим малюнком, що переходить на боки грудей. Верхня поверхня тіла блискучо-чорна, бурувата до боків. В передній частині спини і в плечовій області помітні правильні ряди білих чотирьохкутних плям, що утворюють шаховий малюнок, ближче до хвостової частини — маленькі круглі білі плями. Нижня сторона блискучо-біла, біля підхвістя поперечна темна полоса. Нижня частина крила біла з неправильним темним малюнком. Махове і рульове пір’я бурувато-чорне.

Вид –/Рід — Gavia arctica
Родина – Гагарові
Ряд – Гагароподібні

В зимньому вбранні у самки і самця верх голови і задня сторона шиї темно-сірі, спина і плечова область темно-бурі, інколи з малими білими плямами. Передня сторона шиї, боки голови, груди і живіт білі. Границя темного поля на голові і шиї розмита, на горлі є буруваті плями. Темна поперечна полоса в області підхвістя зазвичай розімкнута.

Перший наряд пташеняти темно-бурий, що світлішає до черевної сторони; черево сірувате. Навколо очей є неяскраве білувате кільце. Пух короткий і щільний. Другий наряд схожий на перший, але трішки світліший, черево білувате. Гніздовий наряд схожий на зимній наряд дорослих птахів, але верхня сторона буруватіша, пір’я з сіруватим малюнком, на горлі і передній стороні шиї буруватий наліт.

Від червонозобої чорнозоба гагара відрізняється, крім великих розмірів і деталями забарвлення, прямим дзьобом, а в польоті шия здається більш короткою і тонкою.

Голос гагари дуже різноманітний і важко передається словами. В польоті найбільш часто можна чути хрипле «га…га…га…га…гарррааа» або одиночне «гак».

Живлення

Основний корм чорнозобих гагар — дрібна і середньої величини риба, яку вони здобувають як на гніздових озерах, так і летячи за нею на річки, чи великі та багаті на рибу озера, рідше на море. Часто поїдають ракоподібних, найчастіше бокоплавів, особливо в період вигодовування пташенят. Також в раціон входять молюски, черв’яки і водяні комахи (водяні жуки, личинки бабок), а також зрідка жаби. Інколи, особливо весною, поїдають водяні рослини та їхнє насіння. Під час перельотів також живляться в основному на озерах та річках, а під час зимування — на морях. Під час добування їжі ниряють під воду та захоплюють здобич дзьобом, причому ним і убивають рибу, сильно її здавивши. Під водою можуть пробути до 145 секунд, зазвичай 40-50 секунд. Глибина занурення може сягати 45-46 м, але зазвичай значно менше. Пухових пташенят вигодовують водяними безхребетними, в основному ракоподібними, а пізніше — дрібною рибою.

Розмноження

Статевої зрілості чорнозобі гагари досягають не раніше ніж на третьому році життя. Моногамні, пари постійні. Початок гніздування співпадає з звільненням від льоду значних ділянок води. Озера, вибрані для гніздування дуже різноманітні. Важливим домінуючим фактором являється достатня для розбігу і зльоту довжина водойми (зазвичай не менше 15-20 м). Гніздо будують обидва партнери, але основна роль належить самцеві. Гніздо являє собою щільно утрамбовану плоску купу сфагнуму та стебел осоки, інколи з добавлянням водоростей, які птахи дістають з дна водойми. Розміщується воно на березі біля самої води, заростях очерету на глибокому місці чи на мілководді в заростях осоки. Кладка складається із двох, рідше одного чи трьох яєць. Насиджування розпочинається після першого яйця. Насиджують кладку обидва птахи, але самка буває на гнізді значно довше. Насиджування триває 28-30 днів. Після вилуплення пташенята знаходяться в гнізді іще 2-3 суток. У віці 60-70 днів пташенята самостійно починають добувати корм, і приблизно тоді починають літати.

ЧОРНОЗОБА ГАГАРА І ЛЮДИНА

Чорнозоба гагара відноситься до мисливських птахів, але ніякої правильної охоти на неї не ведеться. Корінне населення Крайньої Півночі використовує м’ясо гагари в їжу, але добуває в більшості випадків випадково.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздовий ареал охоплює арктичну і субарктичну зони Євразії і невеликою ділянкою заходить на крайній захід Аляски і Північної Америки. В Європі гніздиться в Норвегії, Швеції, Фінляндії і північній Шотландії; в Північній Америці зустрічається на мисі Принца Уельського. Чорнозоба гагара зустрічається на Україні під час весняного та осіннього перельотів.

Охорона

Не дивлячись на те, що чорнозоба гагара досить широко поширена, чисельність її постійно зменшується.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»