Широконіска (Anas clypeata, широконоска)





Anas clypeata

Середовище існування/Опис

Широконіска - качка порівняно невеликих розмірів з короткою шиєю, невеликою головою і крупним широким дзьобом. Зазвичай у всьому своєму ареалі широконіска є перелітним птахом.

Широконіска - один з чотирьох видів птахів цього роду. Проживає широконіска на великих просторах Північної Америки, Європи і Азії. Інші види широконісок мешкають на території Африки, Південної Америки і Австралії.

Вид –/Рід — Anas clypeata
Родина – Качині
Ряд – Гусакоподібні

Довжина: 44-52 см
Розмах крил: 70-84 см
Маса: 470-1100 г
Звички: перелітний птах; тримається на прісноводний водоймищах
Їжа: ракоподібні та молюски, комахи, насіння

Широконіски живуть у прісноводих водоймищах, тримаються переважно на мілководдях. На березі відшукують місця, густо порослі очеретом і травою. На озерах з густою рослинністю вони іноді об'єднуються у великі зграї.

Корм широконіски шукають уздовж берегів та уникають глибоких місць. Ці качки найчастіше живуть у низинах. Нерідко тримаються на невеликих ставках, якщо знайдуть там достатньо корму.

Широконіска легко піднімається на велику висоту. Летить вона, часто змахуючи своїми сильними крилами. Цим нагадує інших представників родини качиних. Під час весняних і осінніх перельотів птахи зазвичай об'єднуються у великі зграї. В інший час широконіски тримаються парами або ж зграями до 20 особин. Під час тривалої подорожі з північних гніздувань на південь широконіски регулярно зупиняються на відпочинок.

Проте не всі широконіски є перелітними. Винятком є птахи, які гніздуються в м'якому кліматі Південної Європи, цілий рік тримаються на одній території. Восени до них приєднуються їхні родичі, що прилітають з північних місць гніздування.

У широконіски є три споріднені види, що живуть у південній півкулі.

Живлення

Харчується широконіска переважно тваринними кормами. Основу живлення цього птаха складають дрібні водяні тварини: молюски, планктонні ракоподібні, різні водні комахи та їхні личинки. Одна або в невеликій зграї, вона прочісує мілководдя. Птах плаває по колу і водить відкритим дзьобом з одного боку в інший.

Якщо їй вдається захопити здобич, широконіска закриває дзьоб і язиком виштовхує воду. Невеликі борозенки на внутрішній поверхні дзьоба заходять одна на одну і діють як сито, виловлюючи всіх тварин, які потрапили в дзьоб. Борозенки такі малі, що птахи відціджують навіть найдрібніший планктон. Іноді в пошуках їжі птах занурює у воду голову і шию або пірнає так глибоко, що на поверхні видно тільки кінчик хвоста.

Широконіски є всеїдними птахами. З рослинних кормів перевагу надають зеленим частинам і насінню різних водних рослин. У більшості районів широконіски годуються вдень, а там, де на них полюють, також і вночі.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1 року
Період гніздування: квітень-травень
Кількість яєць: 9-11
Висиджування: 25-27 днів

Широконіски створюють пари ще на зимовищах. До однієї самки часто залицяється до 12 самців. Вони плавають за нею по воді або ж переслідують самку в повітрі.

У пік залицяння птахи разом кружляють низько над водою. Після цього самочка сідає на воду поряд з одним із самців. Таким чином вона виділяє свого обранця. На гніздів'ї пара облітає ділянку і шукає місце, зручне для спорудження гнізда. Широконіски будують гніздо найчастіше на землі, недалеко від води. Зазвичай воно добре приховане в траві або очеретах.

У м'якій землі самка робить овальне поглиблення, яке вистеляє травою, опалим листям і м'яким пухом, що його вона вириває зі своїх грудей. Пух, як і в інших качиних, викладається валиком по краях гнізда. Самка одна займається облаштуванням гнізда, насиджуванням яєць і сама піклується про пташенят. Функція самця - забезпечити охорону самки і пташенят. Протягом двох тижнів самка відкладає 9-11 яєць. До насиджування вона приступає тільки після того, як відкладе останнє яйце.

Тому, зазвичай, всі каченята вилуплюються одночасно. Пташенята широконіски дуже рано залишають гніздо - мати переводить їх на водоймище. Самка вчить каченят добувати їжу. Завдяки їх вони набувають перших навичок: вчаться шукати їжу і ховатися від небезпеки.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ШИРОКОНІСКИ

Політ: широконіска піднімається вертикально вгору і летить, часто змахуючи сильними крилами.

Оперення: шлюбне забарвлення самця контрастне. Голова і верх шиї з металево-зеленим відливом. Зоб і передня частина грудей білі. Черево і задня частина грудей коричневі.

Яйця: 9-11 яєць, які самка насиджує 25-27 днів.

Дзьоб: великий і широкий.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ШИРОКОНІСКОЮ

Краща пора для спостереження за широконісками - це рання весна або осінь. У цей час до місцевих качок приєднуються мешканці північних гніздівель, які тут відпочивають під час перельоту. Широконіски віддають перевагу берегам відкритих і зарослих прибережною водною рослинністю озер і стариць. З березня по жовтень їх можна побачити на багатьох водоймищах Центральної Європи. Широконіски мешкають у всій північній півкулі, але ніде не утворюють численних популяцій. Селяться зазвичай в низинах і на мілководді. За своїми розмірами широконіска трохи менше за крякву. Зблизька її можна впізнати по великому широкому дзьобу. Особливо виділяється самець у шлюбному наряді - голова і верх шиї чорні з металево-зеленим відливом; нижня частина шиї, зоб і передня частина грудей - білі; верхні покривні крила сизо-блакитні; люстерко на крилі яскраво-зелене; задня частина грудей і черево коричневі.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Як і в інших представників із родини качиних, шлюбний наряд самця є дуже яскравим. Забарвлення ж самки є значно скромнішим.

Як досить численний і довірливий птах, широконіска стала об'єктом спортивного та промислового полювання.

У пошуках корму птах плаває колами. У такий спосіб він створює водоверть, яка піднімає з дна дрібних тварин. Широконіска добуває їжу, проціджуючи воду дзьобом.

Широконіска літає повільніше, ніж інші качки.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

У помірній смузі Європи і Азії, а також у західних частинах Північної Америки. Зимує на Британських островах, в південних частинах Європи і Азії, у північній половині Африки і на південному заході Північної Америки. В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий вид. Гніздиться на всій території країни, крім Карпат і Криму; мігрує скрізь; зимує біля узбережжя морів та в пониззі Дунаю.

Охорона

Чисельність широконісок зменшується через забруднення навколишнього середовища. У Європі цей вид ще часто зустрічається в північних районах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»