Червоний фламінго (Phoenicopterus ruber, красный фламинго)





Phoenicopterus ruber

Середовище існування/Опис

Червоні, або карибські, фламінго ходять уздовж берегів по мілководдю в солоній воді заток і виловлюють безхребетних своїми по-чудернацькому зігнутими дзьобами.

Червоні фламінго літають зграями неправильної форми, гуськом і клином. Здалеку зграї цих птахів нагадують рожеву хмару. Характерним кольором оперення червоні фламінго завдячують пігментам каротиноїдам, що містяться в їхній їжі.

Вид –/Рід — Phoenicopterus ruber
Родина – Фламінгові
Ряд – Фламінгоподібні

Висота: 125-145 см
Розмах крил: 140-165 см
Маса: 3 кг
Їжа: дрібні безхребетні - комахи, ракоподібні, молюски й черв'яки
Звуки: хрипкі крики, що нагадують гусяче гоготання
Тривалість життя: у середньому 20 років у природних умовах, у неволі - до 50 років

Червоні, або карибські, фламінго дуже уважно вибирають місце, де вони житимуть. Вони поселяються на берегах неглибоких солоних лагун, де знаходять не тільки їжу, але й місця, зручні для спорудження гнізд. Через високу концентрацію солей у воді поблизу таких водоймищ може рости дуже мало рослин, тому береги цих водоймищ зазвичай позбавлені зеленого покриву. Червоні фламінго є дуже полохливими птахами, особливо це спостерігається в період гніздування. Червоні фламінго, що гніздуються в Азії, взимку відлітають на південь, до берегів Ірану та Індії. Більшість популяцій червоних фламінго ведуть осілий спосіб життя і залишають свої домівки тільки в разі природних катаклізмів.

Відомі також малий, чилійський, андський фламінго і фламінго Джеймса.

Живлення

Червоні фламінго не мають харчових конкурентів. За допомогою зігнутого дзьоба, який виконує роль фільтра, вони виловлюють з води безліч водоростей і дрібних тварин: рачків, молюсків, комах і черв'яків.

Червоні фламінго здобувають корм так само, як це роблять кити: вони відціджують їжу з морської води крізь рогові пластини, які розташовані по краях дзьоба цих птахів. Дрібні пластинки діють як сито, утримуючи корм у дзьобі і пропускаючи воду. Язик із заломленими краями направляє їжу в горло, а горло фламінго відкачує воду, ніби помпа. У такий спосіб червоні фламінго щодня фільтрують багато літрів води.

Розмноження

Гніздо: споруда у вигляді конуса з мулу на відкритому болотистому майданчику
Період гніздування: квітень-серпень
Кількість яєць: 1
Несіння: 1 за сезон
Висиджування: 28-31 діб

Червоні фламінго гніздуються величезними колоніями, що нерідко налічують декілька тисяч птахів. Парного шлюбного танцю у червоних фламінго не спостерігається, замість цього всі птахи колонії виконують спільний танок, потім самки практично одночасно відкладають яйця. Самець і самка спільними зусиллями будують гніздо незвичайної форми.

Птахи довго риють або згрібають його, поки не утворюється усічений конус заввишки 30-40 см і діаметром 30-50 см. Червоні фламінго влаштовують гнізда на мілководді, де їхні споруди зазнають руйнівного впливу хвиль. Іноді в результаті несподіваного підйому рівня води гине ціле покоління пташенят. Типові місця проживання фламінго - лагуни морського узбережжя, острови й солоні драговини на берегах озер. Єдине яйце протягом чотирьох тижнів насиджується по черзі обома батьками. Новонародженого батьки годують особливим секретом зобних залоз. У місячному віці пташенята стають повністю самостійними. Ровесники тримаються великими зграями під наглядом декількох дорослих птахів. У віці десяти тижнів вони встають на крило.

ОБЛИВОСТІ ПРИСТОСУВАННЯ

Червоні фламінго живуть у насиченій солями лужній воді, яка буває настільки їдкою, що у людини, яка стоїть у ній, через декілька секунд на ногах починає злізати шкіра. Червоні фламінго ходять у такій воді без шкоди для здоров'я, оскільки їхні ноги вкриті дуже грубою шкірою. Коли концентрація солі у воді підвищується, сіль осідає на ногах птахів у вигляді кристаликів. При утриманні в неволі червоні фламінго швидко втрачають рожеве забарвлення і біліють. Це явище пояснюється тим, що в природних умовах разом з їжею червоні фламінго поглинають багато каротиноїдів.

СПОСІБ ХАРЧУВАННЯ ФЛАМІНГО

Фламінго ходять по мілководдю, зануривши дзьоби у воду. Дзьоб фламінго зігнутий під кутом, на язику та з боків щелеп знаходяться рогові пластинки, які діють як сито для проціджування води та мулу. Птахи набирають воду в дзьоби, і потім з силою виштовхують її крізь пластинки назовні. Усі дрібні їстівні частинки, затримані цідильним апаратом, фламінго збирають шорстким язиком і ковтають.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

У казці Л. Керолла „Аліса в країні чудес" фламінго використовували як молоток для крокету.

„Коліно" фламінго насправді є щиколоткою. Коли птах сідає, його суглоб згинається назад.

Малий фламінго у пошуках їжі щодня проціджує близько 20 літрів води. Червоний фламінго харчується личинками комах, яких за день з'їдає більше 50 000.

Стародавні римляни вважали язик фламінго делікатесом. У 60-ті роки червоні фламінго зникли з деяких районів Південної Європи та островів Карибського моря, де на птахів активно полювали і збирали їхні яйця.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Південна Європа, Близький і Середній Схід, Африка, Антільські і Галапагоські острови. В Україні фламінго можна зустріти у заповіднику Асканія-Нова, а також зрідка під час перельотів у Криму.

Охорона

Велику небезпеку для червоного фламінго являє руйнування природних місць його існування і гуркіт літаків, які пролітають низько над місцями гніздування. Незважаючи на те, що птахи щорічно міняють місця гніздування, стан більшості популяцій є досить стабільним.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»