Велика біла чапля, Чепура велика (Ardea alba, большая белая цапля)





Ardea alba

Середовище існування/Опис

Велика чепура - великий білий птах, що годується на мілководді поблизу боліт. У шлюбний період вона демонструє своє прекрасне елегантне оперення.

Велика чепура (велика біла чапля) - найпоширеніший вид чапель: вона гніздується на чотирьох континентах. У XIX столітті дуже популярними були капелюшні прикраси з її пір'я - егреток. У той час величезна кількість птахів була знищена тільки заради того, щоб пані могли носити красиві капелюшки.

Вид –/Рід — Ardea alba
Родина – Чаплині
Ряд – Лелекоподібні

Довжина: 85-95 см
Розмах крил: 140-160 см
Маса: 1-1,6 кг
Звички: характерна тривала стійка на краю болота
Їжа: риба, водні безхребетні, дрібні тварина і комахи
Тривалість життя: максимум 22 роки

Велика чепура гніздується в очеретяних заростях по берегах озер і річок, а також на морському узбережжі і в річкових дельтах. Цей птах віддає перевагу помірному вологому середовищу. Велика чепура іноді здійснює міграції. Зазвичай північні популяції восени відлітають на південь, де зимують разом з осілими мешканцями півдня. Іноді птахи відхиляються від курсу, з'являючись на Ньюфаундленді і на Фолклендських островах. В Україні велика чепура гніздується здебільшого у Дунайському біосферному заповіднику.

До роду належать 12 видів білих чапель, зокрема чепура мала, чапля біла американська і чапля руда.

Живлення

Велика чепура у пошуках їжі зазвичай проходжується по мілководдю уздовж прибережного очерету. Іноді чаплі знаходять корм на полях. Вони бродять у пошуках їжі в мангрових чагарниках і на заболочених ділянках лісів. Помітивши здобич, птах вмить розпрямляє і витягає шию, безпомилково цілячись гострим дзьобом. Велика чепура нерідко очікує на жертву, нерухомо стоячи у воді. Далеко від берега вона неквапно перелітає з місця на місце, вдивляючись у воду, і нападає на жертву згори. Склад харчового раціону чаплі цього виду залежить від пори року. Його основу складають коропи, окуні, лини, червонопірки, а також безхребетні, що живуть у воді. Влітку чапля годується крупними личинками комах, полює на равликів, ракоподібних, поїдає пташенят інших птахів. Велика чепура живе відокремлено, охороняючи свої володіння від конкурентів - представників свого виду, але в місцях, де є корм, вони годуються зграями.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 2 років
Період гніздування: зазвичай квітень-липень
Кількість яєць: 2-5
Висиджування: 25-26 діб
Вигодовування пташенят: 40 днів

Великі чепури створюють пари невдовзі після повернення із місць зимування. Самці у шлюбному танці демонструють самкам 30-50 довгих декоративних пір'їн (егреток) на спині, які розпускають у всій пишності під час привітання. Великі чепури споруджують гнізда з очеретяних стебел, потім вистилають їх м'якою травою і листям. Зазвичай пари лише добудовують своє торішнє гніздо або ж займають чуже. Для гніздування вони вибирають найбільш труднодоступні куточки в очеретяних заростях. Для великих чепур придатним є гніздо діаметром близько 1 м, яке знаходиться в кущах очерету, рідше - на дереві, на висоті близько п'яти метрів від землі.

Великі чепури гніздуються відособлено або колоніями, що складаються з 50 пар, серед яких є представники інших видів чапель. 3 інтервалом у дві доби самка відкладає від 2 до 5 блідо-блакитних яєць. Якщо кладка втрачається, птах відкладає яйця повторно.

Кладку насиджують обидва батьки. Пташенята з'являються на світ у ніжному пухові. Молоді птахи вилітають із гнізда у віці шести тижнів. Пташенята живуть з батьками до осені.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ВЕЛИКОЇ ЧЕПУРИ

Дзьоб: у період гніздування чорний з жовтою основою, решту часу - жовтого кольору, з чорним кінчиком.

Шия: довга, з характерним вигином у вигляді літери „З". В очікуванні здобичі і в польоті птах зазвичай кладе її на спину.

Яйця: 2-5 білих яєць. Репродуктивного віку досягають 2-3 пташенят.

ВЕЛИКА ЧЕПУРА І ЛЮДИНА

Мода в XIX столітті на капелюшні прикраси з пір'я чапель здійняла хвилю масового винищення цих птахів. Лише після громадського протесту на промисел була накладена заборона: велику чепуру було взято під охорону. Чисельність виду поступово збільшувалася, проте з середини XX століття вона знову почала скорочуватися.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Винищування деяких видів птахів, зокрема великої чепури, заради пір'я стало причиною створення Королівського суспільства охорони птахів, яке у наші дні є найбільшою природоохоронною організацією в Європі.

Жовтий дзьоб дорослих особин великої чепури у шлюбний період забарвлюється в чорний колір, зберігаючи жовтизну тільки біля основи.

Заради знаменитих егреток велику чепуру винищували в неймовірній кількості. Так, наприклад, в 1898 році з Венесуели було вивезено егретки з 1 538 000 великих чепур.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Велика чепура населяє Північну і Південну Америку, Африку, на південь від Сахари, Азію, Австралію і Океанію. У сприятливих умовах гніздується в Південно-Східній Європі. В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий птах. Гніздиться майже на всій території України, крім Карпат, Закарпаття та більшої частини Полісся і Криму; під час міграцій трапляється скрізь; зимує в Придунайському регіоні та в деяких районах Криму.

Охорона

Чисельність популяції скорочується у зв'язку з руйнуванням місць гніздування.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»