Лебідь-шипун (Cygnus olor, лебедь-шипун)





Cygnus olor

Середовище існування/Опис

Лебеді-шипуни - дуже гарні птахи. Їхні величаві силуети можна побачити на поверхні багатьох озер, ставків і річок. Взимку лебедів-шипунів часто можна зустріти, наприклад, у гирлах річок.

Коли пара лебедів вибере для себе належну ділянку і почне будувати гніздо, на самця лягає серйозна відповідальність - він має захищати ділянку від конкурентів і ворогів, які можуть становити небезпеку для самки, що насиджує яйця. У разі небезпеки самець готується до атаки - він широко розкриває крила, настовбурчує пір'я на спині і, вигнувши шию, пливе до супротивника. Зблизька він атакує його дзьобом та ударами сильних крил, якими може завдати ворогові серйозних ушкоджень. Супротивники в цьому випадку зазвичай відступають без бою. У багатьох місцях лебеді-шипуни тримаються парами, а, наприклад, в Англії або Данії вони живуть колоніями. Під час линьки лебеді-шипуни втрачають майже все пір'я на крилах і якийсь час не можуть літати. Щоб у цей час пташенята, що покинули своє гніздо, не залишилися без захисту, спочатку линяє самка. Коли її махове пір'я повністю зміниться і птах знову зможе літати, линька починається у самця. У Центральній Європі і на Британських островах лебеді-шипуни іноді залишаються на гніздуваннях і взимку. У таких випадках вони об'єднуються в невеликі стаї.

Вид –/Рід — Cygnus olor
Родина – Качині
Ряд – Гусакоподібні

Довжина: до 160 см.
Розмах крил: 200 см.
Маса: самець 10-13 кг, самка близько 10 кг.
Звички: пари проводять разом усе життя; якщо один з партнерів гине, другий незабаром створює нову пару.
Їжа: водні рослини, ряска, трави та зернові.
Тривалість життя: може дожити до 50 років, більшість живе не більше 7 років.

Взимку в Центральній Європі можна зустріти також лебедя-кликуна і малого, або тундрового, лебедя.

Живлення

Лебідь-шипун харчується рослинною їжею і годується протягом усього дня. Він знаходить їжу в основному під водою, де поїдає різні частини водних і болотяних рослин і навіть вириває їхні корінці. Шукаючи їжу, птахи занурюють голову на довгій шиї під воду і обстежують дно. Вони можуть дістати рослини, що ростуть на глибині до одного метра. Іноді лебеді-шипуни також виходять на сушу, де поїдають траву, інші рослини і колоски зернових. Як виняток, вони поїдають дрібну рибу, жаб або комах. У парках та інших людних місцях люди підгодовують їх хлібом. В таких місцях хліб складає основну частину раціону цих птахів.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 2-3 років.
Період гніздування: з березня.
Несіння: 1 за сезон.
Кількість яєць: 5-8 яєць.
Висиджування: 36 днів.
Вигодовування пташенят: 3-4 місяці.

Лебеді-шипуни починають гніздуватися в квітні, часто коли вода ще вкрита кригою. Місце для гнізда вони вибирають на землі, поряд з водою, а іноді влаштовують його і на мілководді. Самець вириває дзьобом очерет та інші рослини, після чого передає їх самці, яка влаштовує гніздо. Самка з перервою в 48 годин відкладає 5-8 яєць. Пташенята вилуплюються через 36 днів. Обидва птахи уважно ставляться до своїх малюків, годують їх і захищають від небезпеки. На воду пташенята спускаються невдовзі після вилуплення з яєць, проте ростуть повільно і до зими перебувають з батьками.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Оперення лебедя-шипуна складається майже з 25 тисяч пір'їнок.

Лебідь-шипун є одним із найважчих літаючих птахів. Іноді маса більших самців може досягати навіть 20 кг.

Дорослий лебідь-шипун з'їдає за день майже 4 кг їжі.

ЯК ХАРЧУЮТЬСЯ ЛЕБЕДІ-ШИПУНИ

Щоб дістати корм з дна, лебеді-шипуни використовують свою довгу шию. Вони годуються донною рослинністю, недоступною для інших водоплавних птахів.

У глибшій воді, щоб дістатися до їжі, лебеді занурюються у воду майже вертикально до поверхні. У такому положенні вони можуть дотягтися дзьобом до рослин, що знаходяться на глибині одного метра.

Лебеді можуть тримати голову під водою близько десяти секунд, при цьому птахи безперервно їдять.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Лебідь-шипун поширений у Центральній Європі і на Британських островах, рідше цей птах трапляється у Північній Європі і Азії. Серед західних популяцій є дикі, напівдикі і домашні птахи.

Охорона

Лебедям-шипунам небезпека зникнення не загрожує. Завдяки тому, що кормів у деяких районах вдосталь, лебеді-шипуни є там у великій кількості.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»