Мухоловка строката (Ficedula hypoleuca, мухоловка-пеструшка)





Ficedula hypoleuca

Середовище існування/Опис

Мухоловка строката - це метка в рухах маленька пташка, яка гніздиться в дуплах високих лісових і садових дерев. На зиму вона відлітає у Африку, південніше від Сахари.

Мухоловку строкату у шлюбний сезон ви легко пізнаєте по яскравому, контрастному чорно-білому, „сорочому" оперенню. Самець мухоловки строкатої, „зодягнушись" у білу сорочку і чорний фрак, нагадує нареченого.

Вид –/Рід — Ficedula hypoleuca
Родина – Мухоловкові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 13 см
Маса: 9-15 г
Звички: для пар характерною є територіальна поведінка; у самця може бути від 1 до 3 партнерок
Їжа: літаючі комахи
Звуки: дзвінке різке „пік, пік, пік", пісенька „ці-кру, ці-кру-ці, ці-кру-ттіі".

Мухоловка строката поселяється в листяних, хвойних і змішаних лісах, запущених садах, парках і на цвинтарях - там, де ростуть високі старі дерева. Стволи старих дерев місцями перетворилися на потерть і в них утворилися природні дупла чи щілини, які є пригодними для гніздування.

Найближчими родичками мухоловки строкатої є мухоловка-білошийка і мала мухоловка.

Живлення

Мухоловки строкаті полюють на комах у повітрі. Проте, на відміну від сірих мухоловок, вони також інколи збирають хробаків і гусінь на землі.

Розмноження

Статеве дозрівання: з року
Період гніздування: травень-липень
Кількість яєць: 5-7, раз у сезон
Висиджування: 12-14 днів
Вигодовування пташенят: 15-16 днів

Самці повертаються на місця гніздування наприкінці квітня або на початку травня, їхнє першочергове завдання - знайти придатне для гнізда місце. Самки до самців приєднуються декількома днями пізніше. Кожен самець охороняє територію навколо дупла. Він співає, сидячи високо на дереві, повідомляючи іншим самцям про те, що ця територія зайнята і водночас звертаючи на себе увагу самки. Часто самець повертається у старе дупло - місце торішнього гніздування.

Протягом періоду гніздування самець може спаровуватися з двома чи трьома самками. Коли перша партнерка побудує гніздо і відкладе в нього яйця, самець знаходить незайняту територію й знову співає, закликаючи туди наступну самку. Якщо нова партнерка також будує гніздо, самець повертається до першої, аби допомогти їй вигодувати потомство, яке з'явилося на світ.

У пташенят із першої кладки більше шансів вижити, ніж у пташенят другої і третьої партнерок самця, оскільки на початку періоду гніздування спостерігається найбільша кількість гусениць. Самки, що починають гніздуватися пізніше першої партнерки самця, відкладають дуже мало яєць, тому що потім вони знаходять менше гусениць, якими вигодовують пташенят.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ МУХОЛОВКИ СТРОКАТОЇ

Самець: у шлюбний сезон на його хвості, спині і крилах з'являється чорне пір'я, а груди, черевце, лоб і дзеркальця стають білими. Самець у звичайному оперенні і однорічний молодий самець нагадують самку.

Яйця: кладка складається з 5-7 блідо-голубих яєць. Як і на яйцях інших птахів, що гніздяться в дуплах, на них немає жодних візерунків.

Пташеня: вбрання пташеняти строкате. В нього рижувато-буре оперення з вкрапленнями або з лускатим малюнком.

Самка: спина сірувато-бура, дзеркальця на крилах менш виражені, ніж в самця. Нижня частина тіла - світла.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА МУХОЛОВКОЮ СТРОКАТОЮ

Найкращий час для спостереження за мухоловкою строкатою - кінець квітня - початок травня, коли птахи повертаються із місць зимівель. Вони появляються в світлих лісах, садках і парках. Строката мухоловка менша за горобця. У шлюбному наряді самця вирізняються контрастні плями: чорні спина і голова, білі груди і цятка на лобі. Короткий дзьоб і ноги у птаха - чорного кольору. Після линьки пір'я на спині стає сіро-коричневим.

МІГРАЦІЇ

Мухоловка строката - це перелітний птах. Вона зимує в Африці, південніше від Сахари, куди летить через Південно-Західну Європу. Багато птахів-мухоловок проводять зиму в Західної Африці, у лісах на узбережжі Гвінейської затоки. Мухоловки, які гніздяться в східній частині ареалу, спочатку летять на захід, долаючи відстань приблизно в 2 400 км, і лише потім повертають на південь. Багато птахів у часі перельотів роблять зупинку в Португалії. Тут вони годуються й набираються на сил перед довгою дорогою до Африки. При цьому птахи стають „власниками" територій, які ревно охороняють від інших пернатих. Із Португалії строкаті мухоловки безупинно летять протягом 2-3 днів через Середземне море та Сахару.

Повертаючись навесні із зимовищ, птахи летять у східному напрямі, обираючи найкоротший шлях, щоб швидше досягти місць гніздування. На гніздування строкаті мухоловки повертаються наприкінці квітня - на початку травня.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

У деяких регіонах Східної Європи ареали мухоловки строкатої і білошийки збігаються. У таких місцях часто спостерігається схрещування обох видів, а число гібридів досягає 10% від кількості популяцій.

Самець мухоловки строкатої співає з кінця квітня по червень, повторюючи один мотив до 3 000 разів у день. Коли до нього приєднується самка, потреба у співі слабшає, і самець повторює пісню лише 1 000 разів у день.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мухоловка строката гніздиться у лісах, садках і парках в більшій частині Європи, у західній частині Центрального Сибіру та в Північній Африці. Усі популяції взимку летять в райони Африки, що розташовані на південь від Сахари.

Охорона

Нині мухоловці строкатій зникнення не загрожує, оскільки вона чудово пристосувалась до нових умов життя.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»