Синьохвіст тайговий (Tarsiger cyanurus, синехвостка)





Tarsiger cyanurus

Середовище існування/Опис

У самця яскраво-синє оперення верхньої частини тіла, на плечах, вуздечці і хвості. Синє забарвлення оперення темніше всього на щоках і з боків шиї. Нижня частина тіла вершкового кольору з яскраво-помаранчевими боковими сторонами. Над чолом і очима проходить біла смуга.

Вид –/Рід — Tarsiger cyanurus
Родина – Мухоловкові
Ряд – Горобцеподібні

У самки оперення верхньої частини тіла оливково-коричневого кольору, світліше внизу. Вуздечка і хвіст синюватого кольору, бічні сторони помаранчеві.

Наряд молодих пташенят строкатий. Спинна сторона бура з охристими кінцевими плямами на пір'ї і з чорнуватими вершинними смугами на них, черевна сторона білувато-охриста з більш широкими чорнуватими смугами на пір'ї; ноги рогового кольору.

Характерний спів починається дуже тихо, потім переходить до гучної трелі «трі-ліі, трі-ліі» і знову тихо закінчується. Птах співає і вдень і вночі, сидячи частіше на вершині дерева.

Населяє високостовбурну тайгу на рівнинах і в горах. Звичайний перелітний птах. Тримається на деревах і на землі поодинці, парами і невеликими зграйками. Дуже рухливий птах. По землі пересувається стрибками, високо піднімаючись на ніжках і посмикуючи хвостом.

Живлення

Харчуються комахами та іншими безхребетними, дорослі поїдають також ягоди й насіння. Їжу збирають на землі, на кущах і деревах, нерідко ловлять літаючих комах, як мухоловки.

Розмноження

До розмноження приступають на першому році життя, хоча самці ще не мають в цьому віці шлюбного вбрання. Гнізда розташовані на висоті від 25 см до 1 м від землі. Гніздиться на землі або поваленому дереві. У кладці 5-7 білих яєць. У пташенят ротова порожнина жовта, з блідо-жовтими дзьобовими валиками. Подробиці гніздової біології вивчені слабко. Мабуть, частина пар гніздиться двічі за літо.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Синьохвіст має велику область розповсюдження, яка простягається від Естонії та Фінляндії через Сибір до Японії і Кореї. На півдні він поширений в Казахстані, Пакистані, Індії, Непалі та Таїланді. Це боязкий птах, що населяє густі соснові і смерекові ліси, вологі хащі.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»