Тинівка сибірська (Prunella montanella, сибирская завирушка)





Prunella montanella

Середовище існування/Опис

Птах розміром з горобця. Верх тіла буро-сірий з поздовжніми темними плямами. «Шапочка» на голові і смужка від дзьоба через око, що закінчується плямою на щоках, чорного кольору. «Брова» білувата, низ тіла вохристо-жовтуватий з рідкими темними плямами на боках. Невелика скритна мовчазна пташка. Тримається найчастіше в заростях кущів. Самець співає, злітаючи на вершини дерев. Голос — тиха трель «тіррррль». Пісня — набір гучних трелей.

Вид –/Рід — Prunella montanella
Родина – Тинівкові
Ряд – Горобцеподібні

Відмінності від схожих видів: від альпійської та лісової тинівок відрізняється світло-вохристими «бровами» і горлом, а також вохристо-жовтим і білуватим тонами низу.

Живлення

Корм збирається виключно на землі. Комахи, рідше насіння і ягоди.

Розмноження

Гніздо будує на дереві. У кладці 5 блакитно-зелених яєць. Висиджує тільки самка. Вигодовують пташенят обоє батьків. Пташенята сидять у гнізді близько 2 тижнів.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширена в північній тайзі, лісотундрі і гірських лісах Сибіру, в горах Далекого Сходу. Зимує на півдні Примор'я. Статус перебування в Україні: рідкісний залітний, відмічено на Одещині та Київщині.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»