Короткохвостий поморник (Stercorarius parasiticus, короткохвостый поморник)





Stercorarius parasiticus

Середовище існування/Опис

Незважаючи на те, що короткохвостий поморник практично всеїдний, частіше він поводиться, як справжній пірат, - переслідує інших морських птахів і атакує їх, примушуючи випустити із дзьоба здобич.

Короткохвості поморники - самі звичайні хижі птахи. Цей вид пернатих регулярно здійснює міграції між гніздовими колоніями на далекій півночі і місцями зимівель, що лежать у тропічних регіонах.

Вид –/Рід — Stercorarius parasiticus
Родина – Поморникові
Ряд – Сивкоподібні

Довжина: 41-46 см
Розмах крил: 110-125 см
Маса: 300-645 г
Звички: поза гніздовим періодом тримаються поодинці
Їжа: риба, птахи, комахи, ссавці і плоди
Звуки: писк, що видається під час шлюбного періоду
Тривалість життя: до 18 років

Більшу частину року поморник проводить у відкритому морі. Він літає над водними просторами, не віддаляючись більш ніж на 50 км від берега. На сушу поморник опускається під час перельотів або коли дмуть сильні вітри. Його гніздові колонії лежать в арктичній тундрі, на скелястих островах або в болотистих районах, що розкинулися уздовж побережжя. Короткохвості поморники багато часу проводять у повітрі. Вони літають низько над водою, при цьому птахи енергійно змахують крилами. Поморник може протистояти навіть сильному вітру. На суші цей хижак сміливо атакує великих птахів або ссавців, що намагаються наблизитися до гнізда. Короткохвостий поморник, захищаючи гніздо, кидається навіть на людей. Він атакує людину з повітря і намагається вдарити її дзьобом по голові.

Найближчими родичами є поморники довгохвостий і середній.

Живлення

Короткохвості поморники завжди гніздуються тільки на узбережжі. Ці птахи добре пристосовані до „піратського" способу життя. Пальці ніг з'єднані плавальною перетинкою та озброєні гострими кігтями. Короткохвості поморники харчуються кормом, здобутим іншими морськими птахами. Щойно в поле зору поморника потрапляє птах, який летить із здобиччю, він кидається за ним навздогін й атакує його, примушуючи птаха випустити здобич. Іноді поморники переслідують птахів зграями. У цьому випадку вони, без сумніву, змусять птаха викинути здобич. Короткохвостий поморник може полювати і сам. Дуже часто він ловить рибу, ракоподібних та дрібних головоногих молюсків, що плавають біля поверхні води, супроводжує рибальські човни й харчується викинутими за борт відходами. Короткохвостий поморник не проти поживитися падаллю крупних тварин, яких викинули на берег хвилі. Самостійно птах полює в період гніздування. Дрібних птахів поморник вбиває в повітрі або коли вони опускаються на землю. Його жертвами стають молоді мартини, чистуни, а також пуночки, трясогузки і кулики. Поморник полює також на лемінгів і полівок. Не відмовляється він і від комах, наприклад, жуків і метеликів.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 4-5 років
Період гніздування: травень
Несіння: 1 на рік
Кількість яєць: 1-3, зазвичай 2 темно-коричневих яєць
Висиджування: 25-28 днів
Вигодовування пташенят: 25-30 днів

Короткохвості поморники гніздуються нещільними колоніями. Кожна пара має у своєму розпорядженні свою ділянку, яку запекло захищають обидва птахи. Зазвичай короткохвості поморники сидять на узвишші й стежать, чи не наближається небезпека.

У період гніздування поморники агресивні навіть по відношенню до інших птахів свого виду. Під час токування самці здійснюють польоти, що складаються з чудових акробатичних трюків. Ритуал токування продовжується на землі. Самець пропонує партнерці їжу, а вона випрошує її, як це роблять пташенята. Потім пара разом займається облаштуванням гнізда. Батьки насиджують кладку поперемінно. Через місяць з яєць з'являються пташенята. Вони вкриті м'яким темно-коричневим пухом. Через декілька днів пташенята виходять з гнізда, проте ще якийсь час вони проводять в укритті неподалік. Батьки ще певний час піклуються про своїх малюків, годують їх. Пташенята стають на крило у 25 днів.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ КОРОТКОХВОСТОГО ПОМОРНИКА

Молодий птах: оперення найчастіше має теплий, коричневий колір, зі світлішими плямами на крилах. Хвіст коротший, ніж у дорослого птаха.

Оперення: спина темно-коричнева, нижній бік тіла трохи світліший. На крилах пір'я світліше.

ПЕРЕЛЬОТИ

У серпні поморники залишають північні гніздові колонії й відправляються на південь. Птахи летять над морем. Короткохвості поморники можуть долати величезні відстані над водою. Молодих птахів спостерігали на узбережжі Іспанії всього через декілька тижнів після того, як вони залишили свої північні колонії. У той час, коли в Центральній Європі починається зима, поморники добираються до Африканського континенту.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ПОМОРНИКОМ

Навесні і восени короткохвостих поморників можна спостерігати не тільки в Північній Європі, але й на узбережжі Північного моря. Тут поморники зупиняються на відпочинок, коли вони здійснюють перельоти з гніздових колоній на місця зимівлі і назад. Спостерігачі часто плутають його з іншими видами поморників - середнім поморником, який відрізняється міцнішою будовою; і довгохвостим поморником, який набагато стрункіший за короткохвостого.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Великий поморник - конкурент короткохвостого поморника. Він займає найбільш підхожі для гніздування місця. Великі поморники повертаються на місця гніздування раніше за короткохвостих, тому займають кращі ділянки.

У посушливих районах тундри в Північній Європі одна пара короткохвостих поморників, що гніздується, займає ділянку в 1 000 гектарів. У вологих, болотистих районах, де більше корму, на одному гектарі мешкає 1-2 пари.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Короткохвостий поморник гніздується в Північній півкулі, на території від Аляски і канадської частини Арктики через Гренландію і Північну Європу до Східного Сибіру. Зиму він проводить у Південній півкулі. В Україні рідкісний залітний вид.

Охорона

Короткохвостий поморник у наші дні - це поширений птах. Небезпека зникнення цьому птахові не загрожує.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»