Мартин великий морський (Larus marinus, большая морская чайка)





Larus marinus

Середовище існування/Опис

Великий морський мартин з-посеред інших птахів цієї родини виділяється своїми розмірами, чорним забарвленням спини і масивним жовтим дзьобом. Він полює на дрібних птахів і пташенят.

Протягом усього XX століття чисельність великих морських мартинів зростала, і, разом з тим, розширювався їхній ареал. Взимку ці птахи харчуються падаллю і всілякими відходами. Хижі мартини полюють на інших птахів, їхніх пташенят, крім того, вони із задоволенням ласують їхніми яйцями.

Вид –/Рід — Larus marinus
Родина – Мартинові
Ряд – Сивкоподібні

Довжина: 64-79 см
Розмах крил: 150-165 см
Маса: самці - 1,7-2 кг, самки - менше
Звички: суспільні птахи; тримаються невеликими групами, часто разом з іншими мартинами
Їжа: безхребетні, падаль, риба, ракоподібні, птахи
Звуки: хрипке „крау-крау"
Тривалість життя: до 20 років

У наші дні морський мартин обживає нові території і розширює межі свого ареалу. Цей птах зазвичай поселяється на невеликих морських острівцях та віддалених узбережжях. Нині великий морський мартин проник углиб материка, де селиться по берегах прісноводних водоймищ і на вересових полях.

Дорослі птахи, що живуть у південній частині ареалу, зиму проводять поблизу місць гніздування, а їхні пташенята відлітають на південь. Наприклад, окільцьовані у Великій Британії великі морські мартини були помічені на північному заході Франції і в Іспанії. Морські мартини з північної частини ареалу (Скандинавія і Кольський півострів) на зиму летять до Північного моря.

Великі морські мартини зі східних регіонів летять на Британські острови, а в північно-західній частині Великої Британії і в Ірландії з'являються морські мартини, окільцьовані в Ісландії. Великі морські мартини з Гренландії і Північної Канади кожну зиму проводять на півдні - зазвичай на східному узбережжі Канади і в США.

Клуша - найближча родичка морського мартина.

Живлення

Морський мартин добуває собі їжу в морі. Цей птах практично всеїдний. Він ловить рибу, крабів і молюсків. Великий морський мартин харчується яйцями, пташенятами і дорослими птахами (кайрами, тупиками і звичайними мартинами). Цей птах поїдає лемінгів, падаль і різні відходи. Пташенята отримують від батьків напівперетравлену відрижку. Мартин убиває спійману здобич ударами сильного дзьоба, мотає нею з одного боку в інший і, врешті-решт, розриває на частини. Ці птахи досить неохоче ловлять рибу. Найчастіше вони збирають її на місцях рибного промислу. Пташенята великого морського мартина, що підросли, також харчуються яйцями, рибою і пташенятами інших птахів.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 4-5 років
Шлюбний період: травень-червень
Кількість яєць: 2-5
Висиджування: 26-30 днів
Пташенята стають на крило: через 8 тижнів

Хоча в деяких місцях можна спостерігати великі колонії морських мартинів, вони, як й інші мартини, гнізда споруджують на деякому віддаленні, зазвичай на відстані 3-5 метрів і більше. Для гніздування птахи вибирають скелясті і плоскі морські острови; іноді гніздо знаходиться біля озера, розташованого поблизу морського побережжя. Багато мартинів з року в рік гніздуються на одному й тому ж місці. Як будівельний матеріал для гнізда птахи використовують сухі рослини, гілочки, пір'я і уламки мушель. У травні - червні самка відкладає 2-5 яєць (частіше 3), які обоє батьків насиджують 26-30 днів. Пташенята вилуплюються з різницею в декілька днів. Дитячий сірий з чорними плямочками пух змінюється на пір'я, і пташенята у віці 8 тижнів стають на крило. Добре літати вони почнуть тільки з 2-х місяців. Батьки годують пташенят напівперетравленою відрижкою. Розвиваються пташенята повільно.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ МОРСЬКОГО МАРТИНА

Оперення: спина і верхній бік крил темно-сірі або чорні, пір'я на голові й інших частинах тіла біле. Птахи обох статей мають однакове забарвлення. Пташенята бурі з білими плямами.

Яйця: кладка морського мартина складається з 2-5 оливкових, іноді бежевих яєць з сірими або бурими цятками.

Дзьоб: могутній, на кінці гачкувато заломлений вниз, не подібний до дзьобів інших мартинів. Мартин може схопити тупика на льоту і міцно тримати його в дзьобі.

Ноги: у морського мартина, на відміну від жовтоногої клуші, вони рожеві.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА МАРТИНОМ

Морського мартина в Центральній Європі цілий рік можна спостерігати на побережжі Північного і Балтійського морів. Цей птах менш галасливий, ніж інші представники родини. Великі морські мартини звикли літати слідом за рибальськими суднами, підбираючи викинуту за межі рибу і відходи. У Великій Британії цей птах зустрічається рідше за інші види мартинів. Великі морські мартини зимують у Північній Європі, наповнюючи побережжя всього моря. Від інших мартинів вони відрізняються розмірами і вугільно-чорним забарвленням пір'я на спині. Взимку ці птахи проникають також углиб материка, регулярно відвідуючи сміттєві звалища, очисні споруди і м'ясокомбінати.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Пташеня мартина, яке випало з гнізда, підстерігає безліч небезпек: якщо воно вирішить повернутися в гніздо, його можуть з'їсти як інші птахи з його ж колонії, так і власні батьки.

Великий морський мартин - найбільший серед усіх мартинів. Його розміри майже досягають розмірів гусака.

Учені досліджували залишки їжі 27 великих морських мартинів, що проживали на острівці біля уельського берега Великої Британії і виявили останки 2 536 звичайних буревісників.

Іноді великі морські мартини полюють на дрібних перелітних птахів. Вони чекають, поки пташки знизяться, потім наздоганяють їх безпосередньо перед приземленням і, сильним ударом дзьоба зіштовхуючи у воду, топлять їх.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Місця гніздування морського мартина знаходяться на побережжі Балтійського моря, Скандинавського півострова, Британських островів та Ісландії. Європейський ареал на півдні досягає Франції. Птахи з'являються на східному побережжі Канади і в південно-західній частині Гренландії. В Україні — рідкісний залітний птах, 23.10.1883 р. здобуто у Львівській області (за матеріалами сайту http://www.turystam.in.ua).

Охорона

Чисельність популяцій багатьох мартинів, у тому числі й великих морських, в XX столітті значно збільшилася.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»