Синиця вусата (Panurus biarmicus, усатая синица)





Panurus biarmicus

Вусата синиця (лат. Panurus biarmicus) — єдиний в Європі вид сімейства товстодзьобих синиць. Єдиний представник роду вусатих синиць (Panurus).

Опис

Довжина становить від 14 до 15,5 см. Оперення світле жовто-коричневе. Статевозрілий самець має світле голубувато-сіре забарвлення з довгою чорною «бородою» і білим горлом. Пір'я хвоста знизу біле. У статевозрілої самки голова навпаки брунатно-коричневого кольору без чорної «бороди». Горло грязно білого, а пір'я хвоста знизу коричневого кольору. Молоді птахи схожі на дорослих самок, мають, тим більш, чорну середину пальто і чорні області на хвості . Їх забарвлення скоріш жовто-брунатне. Її зазивний крик легко впізнати по активному, звуку «пшінг» в заростях очерету, далекому розлунистому «чірр» і тихому «петт». Її спів складається з 3–4 нечистих хрустких звуків, приблизно «пшін-дшік-чрээ».

Живлення

Літом птахи живляться різними комахами, павуками, а зимою насінням рослин.

Розмноження

Для вибору партнера велике значення має не спів, а демонстрація шлюбного наряду. Самець демонструє своє красиве оперення. Вусаті синиці виводять потомство двічі на рік. Гніздо – глибока чаша в основі очерету недалеко від води. Воно складається з торішнього очерету, пуху та іншого природного матеріалу. Птахи ще молодими об'єднуються в пари і залишаються нерозлучними протягом життя.

Ареал

Вусата синиця найчастіше проживає в старих заводях. Чисельність популяції сильно коливається. Основне розповсюдження на побережжях Північного і Балтійського моря, а також на Нойзідлерзеє в Австрії. Під час суворих зим трапляється, що на півночі вимирають всі популяції. Опустівші безжиттєві простори знову заселяються мігруючими птахами . В Україні - осілий, почасти мандрівний птах плавнів степової зони і дніпровських водосховищ у лісостеповій зоні,- залітний птах деяких інших регіонів.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»