Пронурок (Cinclus cinclus, оляпка) — Птахи України


Пронурок (Cinclus cinclus, оляпка)

Cinclus cinclus

Середовище існування/Опис

Навколоводний птах дуже характерної зовнішності, розміром з невеликого дрозда, кремезний і куцохвостий. Забарвлення дорослих в основному темно-буре, з яскравим білим фартухом. На спині лускатий малюнок, не помітний здалеку. Самці і самки зовні не розрізняються, сезонних відмінностей в забарвленні немає. Подібних видів немає. Молоді зверху світліші дорослих, буро-сірі, з виразним лускатим малюнком, знизу біле забарвлення горла поступово змінюється сірим на череві, також з темним лускатим малюнком від горла до підхвістя. До початку осені молоді майже не відрізняються від дорослих. Літають низько над водою, політ прямий і швидкий. Вага 50-85 г; довжина 17-20, крило самців 9,2-10,1, самок — 8,2-9,1, розмах 25-30 см.

Вид –/Рід — Cinclus cinclus
Родина – Пронуркові
Ряд – Горобцеподібні

Єдиний птах з горобиних, здатний пірнати. Цілий рік живуть на берегах швидкоплинних річок і річок із залісеними берегами.

Живлення

Добувають їжу, пірнаючи у воду. При цьому розкривають крила так, щоб течією їх притискало до дна. Збирають личинок ручайників і поденок, іншу донну живність, ловлять і плаваючих безхребетних. Коли птах складає крила, вода виштовхує його на поверхню, і він тут же злітає. Стоячих або повільно поточних вод уникають, але можуть пірнати і в стоячу воду. Охоче збирають корм біля води — на березі, на каменях, серед водоростей. Густої навколоводної рослинності не люблять.

Розмноження

На гніздування розподіляються відокремленими територіальними парами. Співати починають ще взимку, ранньою весною приступають до будівництва гнізда.

Гніздо розташовують недалеко від води, в дуже різних місцях: серед каменів, в ущелинах і нішах на скелях, під стрімким берегом з навислим дерном, в порожнинах між корінням, під мостами, на деревах — звичайно невисоко або просто на землі під прикриттям кущів або гілок. Описані в популярній літературі гнізда під водоспадом для нашого регіону не характерні. Гніздо зазвичай добре сховано. Будують його самець і самка разом з моху, трави, корінців, водоростей, і воно має вигляд неправильної кулі розміром з футбольний м'яч або аморфної мохової купки. Вхід боковий, буває витягнутий у вигляді трубки. Внутрішня вистилка — сухе листя, тонка трава, вовна. У кладці 4-7, частіше — 5 яєць з чисто-білою шкаралупою. Розміри яєць 22-31 х 16-20 мм. Насиджує тільки самка, іноді вилітає поїсти. Є повідомлення, що самець годує самку. За іншими даними, насиджують обидва партнери. Насиджування починається після відкладання останнього яйця і триває 15-17 днів. У пташенят на голові та спині густий і довгий темно-бурий пух, ротова порожнина оранжево-жовта, з блідо-жовтими дзьобовими валиками. Пташенята покидають гніздо у віці від 14 до 27 днів. Починають гніздитися на першому році життя, максимальний відомий вік — понад 7 років.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мешкає в Європі, Близькому Сході, Марокко, Алжирі, Китаї, Індії, Ірані, Непалі, Пакистані, Бутані, М'янмі, залітає також на Фарерські острови, Мальту, в Туніс. Вид поділяється на кілька підвидів, залежно від забарвлення. В Україні це осілий птах Карпат, інколи залітає в інші регіони.

... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити