Трав'янка чорноголова (Saxicola torquata, черноголовый чекан)

Saxicola torquata

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 14-17 г, довжина тіла: близько 13 см.

У дорослого самця в шлюбному вбранні голова, горло i шия ззаду чорні; пера спини, попереку й крил чорні, з буруватою облямівкою; плями на боках шиї, надхвістя i смуги біля основи крил білі; воло, груди i боки тулуба яскраво-руді; черево та підхвістя світло-вохристі, махові i стернові пера чорні; дзьоб i ноги чорні. У позашлюбному вбранні всі темні пера зі світлою облямівкою.

Трав'янка лучна (Saxicola rubetra, луговой чекан)

Saxicola rubetra

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 16-24 г, довжина тіла: близько 13 см. У дорослого самця в шлюбному вбранні верх рудувато-бурий, із темною строкатістю; над оком біла "брова"; вуздечка, щоки i покривні пера вух чорно-бурі; від підборіддя щоку знизу окреслює біла смуга; горло, воло i боки тулуба руді; груди i черево білі, з вохристим відтінком; поздовжні смуги біля основи крил i основа покривних пер першорядних махових білі; махові пера темно-бурі; центральні стернові пера бурі, верхня частина інших стернових пер біла, кінцева – темно-бура; рудуваті з темною верхівкою пера надхвістя накривають центральну частину хвоста; дзьоб i ноги чорні. У позашлюбному вбранні пера зі світлою облямівкою; воло i боки тулуба з темною строкатістю.

Ворона чорна (Corvus corone, чёрная ворона)

Corvus corone

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 600-690 г, довжина тіла: близько 47 см. Оперення повністю чорне; основа верхньої щелепи вкрита щетиноподібними перами; дзьоб масивний, чорний, із заокругленою на кінці верхньою щелепою; ноги темно-сірі.

Галка альпійська (Pyrrhocorax graculus, альпийская галка)

Pyrrhocorax graculus

Середовище існування/Опис

Галка альпійська (Pyrrhocorax graculus) — вид птахів з родини воронові (Corvidae), близька родичка клушиці. Мешкає у високогірних районах на висоті від 1500 до 3900 м над рівнем моря.

Щеврик гірський (Anthus spinoletta, горный конёк)

Anthus spinoletta

Середовище існування/Опис

Гірський щеврик — птах стрункіший від горобця. З усіх видів щевриків нашої фауни має найбільш однотонне забарвлення; здалека виглядає зовсім сірим. Ближче можна роздивитись сірувато-буру спину, попелясто-сіру голову і білуватий, з рожевим відтінком, без ряботин, низ.

Вітаю на сайті «Птахи України»