Чечітка гірська (Acanthis flavirostris, горная чечётка)

Acanthis flavirostris

Середовище існування/Опис

За розмірами і формою гірські чечітки схожі з коноплянками. Довжина тіла досягає 13-13,5 см, маса — 15-19 г. На відміну від коноплянок, у них на грудях відсутні червоні плями. По верхній частині тіла проходять коричневі плями, вуздечка чорного кольору. Колір нижньої частини білуватий. Дзьоб конічної форми, взимку жовтого кольору, влітку — сірого.

В'юрок сніговий (Montifringilla nivalis, снежный вьюрок)

Montifringilla nivalis

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 35-40 г, довжина тіла: близько 18 см.

У самця в шлюбному вбранні голова і шия сірі; горло чорне; спина, плечі й поперек сірувато-бурі, з темною строкатістю; надхвістя по центру чорне, по боках — біле; низ сірувато-білий; покривні пера крил майже цілком білі; першорядні махові пера чорні, інші махові — білі; стернові пера, крім чорних центральних, білі, з чорною верхівкою; дзьоб і ноги чорні; у позашлюбному вбранні голова і шия бурувато-сірі; горло сіре; дзьоб жовтуватий. Доросла самка подібна до самця в позашлюбному вбранні. Молодий птах подібний до дорослої самки.

Горобець польовий (Passer montanus, полевой воробей)

Passer montanus

Середовище існування/Опис

Польовий горобець — широко поширений птах родини горобцевих, близький родич мешканця міст хатнього горобця. На відміну від останнього, в меншій мірі залежний від людини. Зустрічається на околицях населених пунктів, в покинутих селищах і поблизу від посівів зернових культур, садів і виноградників. У дикій природі поширений у світлих лісах, чагарниках і степу. Дещо менший за хатнього горобця, відрізняється від нього в першу чергу коричневим капелюшком на голові, виразними чорними плямами на білих щоках, значно меншим за розміром чорним «нагрудником» на горлі і комірцем білого пір'я з боків шиї.

Горобець скельний (Petronia petronia, каменный воробей)

Petronia petronia

Середовище існування/Опис

Маса тіла: близько 30 г, довжина тіла: близько 14 см.

Дорослий птах зверху сірувато-бурий, із темною строкатістю; над оком білувата "брова" і надбрівна темна смуга; горло бурувате, на межі горла й вола жовта пляма; весь низ сірувато-білий, на волі і боках тулуба бура смугастість; махові й стернові пера бурі, зі світлою облямівкою; стернові пера зі споду з білою верхівкою; дзьоб темно-бурий, основа нижньої щелепи жовтувата; ноги бурі. Молодий птах схожий на дорослого, але жовта пляма на межі горла й вола відсутня.

Стінолаз (Tichodroma muraria, стенолаз)

Tichodroma muraria

Середовище існування/Опис

Довжина тіла – 16,5 см, розмах крил – 27 – 32 см, вага – 15 – 19 г.

Спина стінолаза темно-сіра, горло чорне, черевце чорно-сіре, темніше, ніж спина; першорядні махові пера з округлими білими плямами; верхні покривні пера крила і частково махові пера червоні. У молодих птахів та птахів у зимовому оперенні горло білувате, верх голови буруватий; райдужна оболонка коричнева. Стінолази тримаються виключно у високих скелястих горах, обираючи найбільш круті й дикі кручі та урвища. Тут вони з неймовірною швидкістю і спритністю лазять по стінах круч й урвищ; при цьому птах не спирається на хвіст. У польоті нагадує великого яскравого метелика.

Вітаю на сайті «Птахи України»