Подорожник лапландський (Calcarius lapponicus, лапландский подорожник)





Calcarius lapponicus

Середовище існування/Опис

Маса тіла: близько 25 г, довжина тіла: близько 15 см.

У дорослого самця в шлюбному вбранні верх голови, вуздечка, щоки, покривні пера вух, горло і воло чорні; над оком біла "брова", яка з’єднується з білою смугою на боці шиї і вола; задня частина шиї іржасто-руда; верх тулуба і крил бурий, із темною і світлою строкатістю; боки тулуба спереду чорні, ззаду — білі, з чорними рисками; груди, черево й підхвістя білі; махові пера темно-бурі, зі світлою облямівкою; хвіст чорно-бурий, на крайніх стернових перах біла барва; дзьоб жовтий, на кінці чорний; ноги чорно-бурі. У позашлюбному вбранні голова і спина рудувато-бурі, з темною строкатістю; пера задньої частини шиї руді, зі світлою облямівкою; "брови" світлі; низ білий, із чорними плямами на боках горла, на волі й боках тулуба; дзьоб буруватий. У дорослої самки в шлюбному оперенні верх голови і щоки буруваті; "брови" і смуги на шиї вохристі; горло біле; на волі чорна пляма або чорні риски; у позашлюбному оперенні схожа на позашлюбного самця, але потилиця й задня частина шиї буруваті; горло і воло світло-бурі. Молодий птах подібний до дорослої самки в позашлюбному оперенні, але на горлі, волі й грудях темні риски.

Вид –/Рід — Calcarius lapponicus
Родина – Вівсянкові
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: поля. Тримається здебільшого на землі.

3вуки: пісня — короткий мелодійний свист, поклик — хрипке "чіюп".

Відмінності від схожих видів: дорослий самець у позашлюбному оперенні від дорослого самця очеретяної вівсянки відрізняється рудою задньою частиною шиї і світлими «бровами», позашлюбна самка і молодий птах від дорослої самки і молодої очеретяної вівсянки — двома білими смужками на покривних перах крила.

Живлення

Його їжа складається влітку головним чином з комарів, які масово з'являються в тундрі. Взимку цей птах харчується, в основному, насінням.

Розмноження

Як і у пуночки, самці лапландського подорожника першими з'являються на місці майбутнього гнізда і намагаються встановити межі свого ареалу. Після того, як більша частина снігу розтанула, прямо на землі починається будівництво гнізда. Воно складається з тонких травинок, моху і коренів, а всередині вистелене травою і шерстю тварин. Самка відкладає по 5-6 зеленувато-коричневих яєць величиною 21 мм. За рік одна кладка. Насиджування триває близько 12-14 днів.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Лапландський подорожник поширений в Сибірі, Східній та Північній Європі. Його ареали гніздування розташовані на півночі Росії, у Норвегії та Швеції. Він населяє простір, де вже відсутні дерева. Надає перевагу горбистим, не кам'янистим місцевостям, що поросли карликовими чагарниками. Деякі підвиди зустрічаються в субарктичних, частково арктичних регіонах Канади. В Україні зимуючий. Поширений у лісовій і лісостеповій смузі, а також у північній частині степової смуги.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»