Вівсянка гірська (Emberiza cia, горная овсянка)





Emberiza cia

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 23-27 г, довжина тіла: близько 16 см.

У самця в шлюбному вбранні голова, шия і воло сірі; надбрівні смуги, смуги, які проходять через очі, і смуги, які окреслюють щоки, чорні; спина і крила рудувато-бурі, з чорно-бурою строкатістю; поперек, надхвістя, груди і черево руді; верхні покривні пера крил зі світлою верхівкою; махові пера темно-бурі, зі світлою облямівкою; хвіст темно-бурий, дві крайні пари стернових пер із білими плямами; дзьоб сірий; ноги бурі. В позашлюбному оперенні на голові й волі бурий відтінок. Самка подібна до самця в позашлюбному оперенні; смуги на голові темно-бурі; низ рудуватий; на боках вола і грудей темні риски. Молодий птах вохристий, із темною строкатістю, за винятком грудей, черева і підхвістя.

Вид –/Рід — Emberiza cia
Родина – Вівсянкові
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: кам’янисті схили з чагарниками і окремими деревами. Нерідко тримається на узбіччі доріг.

3вуки: пісня — нетривале мелодійне щебетання, поклик — різке "тсі".

Відмінності від схожих видів: дорослий птах від решти видів вівсянок відрізняється смугастим темним рисунком на голові в поєднанні з сірими або бурувато-сірими горлом і волом, а також рудими (дорослий самець) або рудуватими (доросла самка) грудьми і черевом. Молодий птах від молодої звичайної вівсянки — вохристим тоном оперення і округлими темними плямами на волі.

Живлення

Птахи харчуються в основному насінням. У сезон розмноження важливу роль у живленні також відіграють комахи.

Розмноження

Розташовує своє гніздо на землі під навислим камінням чи серед нього, іноді під кущем. Птахи моногамні і територіальні. Площа ділянки складає в середньому 2, 55 га. Сезон гніздування починається в Центральній Європі в квітні і триває до середини червня. У кладці від 4 до 6 яєць. Інкубаційний період триває 12-14 днів. Насиджує тільки самка. Виводковий період триває 10-12 днів. Годують виводок обидві птахи.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Зустрічається в Африці, Європі і в Центральній Азії. В Україні осілий, кочовий. Гніздиться в Кримських горах; зимує також у передгір’ї.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»