Чечевиця велика (Carpodacus rubicilla, большая чечевица)





Carpodacus rubicilla

Середовище існування/Опис

Представник сімейства в'юркових розміром зі шпака, довжина 19-20 см, маса 40-45 г. Самець і самка добре розрізняються забарвленням, але самець надягає остаточне яскраве вбрання на 2-3-й рік життя. Пісня — гучні розкотисті флейтові свисти, позив — неголосне "ф'ю, фьюін", тихий щебет і скрипи. Оперення самців (цілком дорослих — дворічних) кармінно-червоне, темне. У самок і у молодих самців буро-сіре. Дзьоб жовтуватий, ноги темно-сірі, очі темні.

Вид –/Рід — Carpodacus rubicilla
Родина – В'юркові
Ряд – Горобцеподібні

Птахи, що летять з далеку здаються дуже темними. Хвіст довгий. При польоті птахи, які летять у зграйці, видають короткі тихі свисти або короткий щебет. По землі пересуваються стрибками, піднімаючи вгору шию і голову і піднімаючи на голові чубчик.

Живлення

Основу раціону цієї птиці складає рослинна їжа — насіння трав, чагарників і дерев, ягоди. Під час вигодовування пташенят велика чечевиця ловить і комах.

Розмноження

Гніздо великої чечевиці влаштоване в ущелинах і на уступах скель, а також в чагарнику невисоко над землею. Споруда чашоподібна, складена з тонких гілок, корінців і стебел трави. Лоток птах вистилає шерстю і волосом. У повній кладці від 3 до 6 голубуватих з темним крапом яєць. Внаслідок важкодоступності до гнізд великої чечевиці, даних про строки вилуплення і розвиток пташенят немає. Можна припустити, що вони схожі з такими у звичайної чечевиці.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Кавказ, гірські країни Середньої та Центральної Азії, Алтай, Хангай, Гімалаї, Тибетське нагір'я до східного Тянь-Шаню. Зимами долини гірських ущелин не нижче 1000-1500 м. В Україні зареєстровано випадок зальоту у Крим.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»