Чечітка біла (Acanthis hornemanni, тундряная чечётка)





Acanthis hornemanni

Середовище існування/Опис

Біла чечітка — подібна до звичайної, але набагато світліша. Надхвістя біле (а не сіре), груди у самців ніжно-рожеві. В польоті птах здається білим.

Довжина тіла від 13 до 15 см. Надхвістя не смугасте, а чисто біле. Спина має сіре забарвлення і виділяється на тлі світлої голови і світлою, трохи смугастою нижньою стороною.

Вид –/Рід — Acanthis hornemanni
Родина – В'юркові
Ряд – Горобцеподібні

Груди самця мають слабкий рожевий відтінок, відсутній у самки. Самець і самка мають яскраво-червоне тім'я. Голос схожий на голос звичайної чечітки, однак, окремі звуки розділені ясніше.

Живлення

Насіння берези, а також комахи є основним харчуванням білої чечітки.

Розмноження

Здебільшого тундровий птах, який гніздиться в карликових березах і низькому густому чагарнику. У гнізді 4-5 яєць, через 9-14 днів після появи на світ пташенята стають самостійними. У деяких місцях, наприклад, в північній Норвегії, біла чечітка утворює необмежену кількість змішаних пар зі звичайною чечіткою.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Є 2 підвиди, C. h. hornemanni з Гренландії і канадських сусідніх островів, а також C. h. exilipes з Північної Америки та Євразії. Гренландський різновид крупніший і світліший, іноді переважно білого кольору. У Європі біла чечітка гніздиться тільки в самій північній Скандинавії. Зимує у всій Скандинавії і в Прибалтиці, окремі особини зустрічаються в Ісландії, Великобританії та Центральній Європі.

У Росії зустрічається по всій півночі країни — від Кольського півострова до Чукотки. В Україні — зрідка трапляється взимку в зграях звичайної чечітки.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»