Кам'янка лиса (Oenanthe pleschanka, каменка-плешанка)





Oenanthe pleschanka

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 15-22 г, довжина тіла: близько 15 см. У дорослого самця в шлюбному вбранні верх голови, шия ззаду, поперек, низ вола, груди, черево, підхвістя і надхвістя білі; на голові сіруватий, а на волі вохристий відтінок; інше оперення тулуба і крила чорні; хвіст білий, із майже цілком чорними центральними стерновими перами і неширокою чорною смугою на кінці, на крайніх стернових перах вона ширша; дзьоб і ноги чорні; у позашлюбному вбранні пера темних частин тіла зі світлою облямівкою; надхвістя і низ тулуба з вохристим відтінком. Доросла самка в шлюбному оперенні має білуваті груди, черево, підхвістя, надхвістя і поперек; інше оперення темно-буре; у позашлюбному вбранні світліша, пера верху зі світлою облямівкою; низ із вохристим відтінком. Молодий птах подібний до дорослої самки в позашлюбному оперенні.

Вид –/Рід — Oenanthe pleschanka
Родина – Мухоловкові
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: кам’янисті місцевості, стрімкі береги, гідротехнічні споруди.

3вуки: пісня подібна до пісні малого жайворонка; поклик різке "чек", зрідка — двоскладове "тре-трет".

Відмінності від схожих видів: дорослий самець від дорослого самця іспанської кам’янки відрізняється чорною спиною в поєднанні з чорним горлом; доросла самка від дорослої самки іспанської кам’янки з білуватим горлом — темним кольором горла, від дорослої самки іспанської кам’янки з темно-бурим горлом темнішим волом, але в позашлюбному оперенні розрізнити складно; молодий птах від молодої іспанської кам’янки — вохристішим низом тулуба, хоча здебільшого визначити складно.

Живлення

Живиться дрібними комахами. Поживу здобуває як у повітрі, так і на землі.

Розмноження

Гніздиться в щілинах, порожнинах між камінням, норах. Прилітає на початку квітня. Гніздо влаштовує в норі або розколині, вистеляючи його травинками, шерстю, пір'ям і кінським волосом. Кладка з 4-5 зеленкувато-блакитних яєць, наприкінці квітня — на початку травня. Відлітає у вересні.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Живе в країнах Середземномор'я і у внутрішніх частинах Азії. Зимує в Аравії і Африці. В Україні гніздовий, перелітний. Поширений у степовій смузі й Кримських горах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»