Трав'янка чорноголова (Saxicola torquata, черноголовый чекан)





Saxicola torquata

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 14-17 г, довжина тіла: близько 13 см.

У дорослого самця в шлюбному вбранні голова, горло i шия ззаду чорні; пера спини, попереку й крил чорні, з буруватою облямівкою; плями на боках шиї, надхвістя i смуги біля основи крил білі; воло, груди i боки тулуба яскраво-руді; черево та підхвістя світло-вохристі, махові i стернові пера чорні; дзьоб i ноги чорні. У позашлюбному вбранні всі темні пера зі світлою облямівкою.

Вид –/Рід — Saxicola torquata
Родина – Мухоловкові
Ряд – Горобцеподібні

У дорослої самки в шлюбному оперенні верх темно-бурий, зі світлою строкатістю; надхвістя рудувато-буре, горло буре; воло i боки тулуба руді; груди i черево вохристі; біля основи крил вузькі білі смуги. У позашлюбному вбранні темні пера з світлою облямівкою.

Молодий птах зверху темно-бурий, густо позначений світлим рисками й плямами; низ вохристий, пера горла, вола i боків тулуба з вузькою темною верхівковою облямівкою.

Середовище існування: кам’янисті місцевості з рідким чагарником, пустища, схили ярів.

Полюбляє сидіти на верхівках високих трав, іноді співає в польоті.

3вуки: пісня нагадує пісню лучної трав’янки, крик тривоги – різке "чек-чек" або "вік-чек-чек".

Відмінності від схожих видів: від лучної трав’янки відрізняється однотонно темним хвостом i відсутністю "брів", окрім того, дорослий самець – чорною головою та горлом, а також білим надхвістям, а доросла самка – бурим горлом.

Живлення

Чорноголовий чекан харчується комахами, павуками і черв'яками, яких ловить частіше на землі.

Розмноження

В період гніздування з березня по серпень з'являється 2 виводки. Гніздо добре замасковане, будується з трави, стеблинок, моху і коренів у поглибленні на землі. Самка відкладає від 5 до 6 яєць.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Чорноголовий чекан живе на відкритих площах з рідкоростучими кущами, наприклад, на верхових болотах і пустках. Регіон зимівлі — південь і захід Європи. У Центральній і Східній Європі присутній з березня по листопад. В Україні гніздовий, перелітний. Гніздиться майже на всій території, крім Полісся та значної частини степової смуги; під час міграцій може траплятися скрізь.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»