Ворона чорна (Corvus corone, чёрная ворона)





Corvus corone

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 600-690 г, довжина тіла: близько 47 см. Оперення повністю чорне; основа верхньої щелепи вкрита щетиноподібними перами; дзьоб масивний, чорний, із заокругленою на кінці верхньою щелепою; ноги темно-сірі.

Вид –/Рід — Corvus corone
Родина – Воронові
Ряд – Горобцеподібні

Відмінності від схожих видів: від дорослого грака відрізняється похилішим лобом, наявністю щетиноподібних пер біля основи верхньої щелепи і відсутністю голої шкіри навколо дзьоба; від молодого грака — масивнішим дзьбом із заокругленою на кінці верхньою щелепою і міцнішою будовою тіла, але за відсутності хоча б найменшого досвіду нескладно припуститися помилки у визначенні.

Граки, як правило, живуть зграями, а ворони — по одинці, але іноді граки в'ють гнізда на окремих від зграї деревах, і тоді ворони можуть годуватися з граками в одному ареалі, крім того, ворони взимку нерідко збираються в групи і використовують грачині гнізда. Відмінною особливістю ворон є голос. Грач видає пронизливий кааа, а гортанний голос у ворони майже не резонуючий, з більш глибоким, хрипким карканням краа, що відрізняє його від будь-якої ноти, видаваної граком.

Чорна ворона — птиця досить гучна, сівши на вершині дерева, вона кричить три або чотири рази поспіль, роблячи невеликі паузи між кожним новим циклом каркання. Помахи крилами відбуваються повільніше і більш розмірено, на відміну від граків.

Середовище існування: узлісся, відкриті місцевості з окремими деревами, населені пункти, в позашлюбний період може триматися на орних землях.

Живлення

Незважаючи на те, що ворони поїдають падаль всіх видів тварин, вони не відмовляться і від комах, хробаків, зерна, дрібних ссавців і відходів, а також не забудуть вкрасти і яйця. Ворони — падальщики за своєю природою, тому вони схильні до частого відвідування людських осель, щоб годуватися побутовими відходами. Ворони також переслідують хижих птахів і навіть лисиць заради їхньої добичі. Ворони активно полюють, а іноді і об'єднуються з іншими воронами, щоб зловити здобич.

Розмноження

Велике гніздо з гілочок, як правило, розташоване на високому дереві, але також виступ обвалу, старі будівлі, і стовпи можуть бути непоганим місцем для гнізда. Іноді гнізда знаходяться на землі або поблизу неї. За зовнішнім виглядом гніздо нагадує гніздо звичайного ворона, однак воно менш громіздке. Самка, яку годує самець, одна, протягом 17-19 днів висиджує 4-6 яєць, блакитних або зеленуватих, в коричневу цяточку. Оперення у пташенят з'являється після 32-36 днів. Нерідко потомство минулих років залишається і допомагає ростити молодняк. Замість того щоб шукати пару, вони добувають їжу і допомагають батькам годувати пташенят.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Цей вид гніздиться в західній і центральній Європі, разом з родинними підвидами популяції східних чорних ворон (orientalis) (50-56 см або від 19 до 22 дюймів у довжину), які зустрічаються в Східній Азії. У Росії чорна ворона живе в Східному Сибіру і на Далекому Сході.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»