Щеврик гірський (Anthus spinoletta, горный конёк)





Anthus spinoletta

Середовище існування/Опис

Гірський щеврик — птах стрункіший від горобця. З усіх видів щевриків нашої фауни має найбільш однотонне забарвлення; здалека виглядає зовсім сірим. Ближче можна роздивитись сірувато-буру спину, попелясто-сіру голову і білуватий, з рожевим відтінком, без ряботин, низ.

Вид –/Рід — Anthus spinoletta
Родина – Плискові
Ряд – Горобцеподібні

Біотоп, якому птах надає перевагу: альпійські луки та полонини в смузі криволісся, взимку часом тримається на рівнинах поблизу прісних водойм.

Живлення

Харчується комахами, личинками, павуками, кільчастими червами, дрібними молюсками, під час зимового періоду включає в раціон насіння.

Розмноження

Після демонстраційних польотів в кінці квітня самець в'є гніздо на землі під яким-небудь прикриттям. Самка відкладає зазвичай 3-6 яєць і насиджує їх 14-15 днів. Пташенята покидають гніздо приблизно в двотижневому віці. У рік до двох кладок.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздяться в горах Європи, Азії, Північної Америки, а також на деяких скелястих островах і на скелястих берегах морів. У Європі ареал щеврика гірського приурочений до основних гірських систем центрального та південного регіонів. Зимує в Західній Європі і на півдні ареалу аж до берегів Середземного моря та Північної Африки. В Україні — звичайний гніздовий птах Карпат, де тримається на полонинах і в зоні криволісся.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»