Щеврик червоногрудий (Anthus cervinus, краснозобый конёк)





Anthus cervinus

Середовище існування/Опис

Трохи більший за лучного щеврика, приблизно з лісового. У шлюбному наряді відрізняється від усіх інших щевриків виразно-рудим, до цегляно-червоного, кольором на горлі і зобі, зазвичай (не завжди) більше вираженим у самців. Велика кількість і розташування плям на грудях, черевці і боках схильні до великих індивідуальних варіацій. У осінньому оперенні і у молодих птахів горло і зоб не руді. Схожий з луговим і сибірським щевриками; від лугового щеврика відрізняється рудувато-бурим кольором спини, з чіткими темними плямами на попереку і надхвісті, при навичці можна відрізняти по більших і темніших плямах на боках, рудішому горлу і грудях, яскравішими білуватими смужкам на крилі. Від сибірського щеврика восени відрізняється менш яскравими світлими смужками на спині і крилах. Кіготь заднього пальця довший за сам палець і слабо зігнутий, як у лучного і сибірського щеврикiв. На осінньому прольоті можна сплутати з лісовим і плямистим щевриками, відрізняється від них більш охристим низом тіла з великими темними плямами і більш явними світлими смужками на передній частині спини, довгим заднім кігтем. Вага 15-29 г, довжина 15-18, крило 8,2-9,3, розмах 26-30 см.

Вид –/Рід — Anthus cervinus
Родина – Плискові
Ряд – Горобцеподібні

Живлення

Основу харчування складають дрібні комахи, іноді поїдають і насіння.

Розмноження

Прилітають поодинці і зграйками, коли велика частина тундри звільняється від снігу. Населяють практично усі місця життя, окрім трав'янистих боліт, ділянок лісу і високих кущів. На крайній півночі тундрової зони відкритих місць уникають, гніздяться по ярах і в низькорослих заплавних вербняках. У північній тайзі гніздяться на верхових тундроподібних болотах. Спочатку прилітають самці, незабаром починають співати, притягаючи самиць. Розподіляються окремими парами, але самці можуть залітати на території сусідів і мирно співати поруч, спільно виганяючи сторонніх самців. Гнізда сусідів можуть знаходитися всього в декількох метрах. Для гнізд використовують тільки траву, грубу зовні і дуже тонку, — усередині лотка.

Гнізда розташовуються під прикриттям кущиків і трави, а в арктичній тундрі — частіше в лемінгових норах. У кладці 3-7, як правило — 5-6 яєць. Найбільш звичайне забарвлення яєць коричневе, таке, що складається з неясного крапу і аморфних плям, під якими не видно фону. Насиджує тільки самиця, починаючи з відкладання 2-3-го яйця. Від відкладання останнього яйця до вилуплення першого пташеняти проходить від 10 до 13 днів. Самець регулярно прилітає з кормом, сідає в 10-30 м від гнізда і викликає самицю, та вилітає, з'їдає корм і повертається в гніздо пішки. Молоді птахи стають самостійними через 9-14 днів.

У кінці літа кочують одинаками і зграйками, відлітають з тундри в другій половині серпня на початку вересня. На прольоті в середніх широтах їх можна бачити по полях, городах, лугах і інших відкритих місцях до середини жовтня. Тримаються групками і невеликими розсіяними зграйками. У сухому степу тримаються ближче до водойм. Зимують в Центральній Африці і Південній Азії.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Тундрова зона, лісотундра і частково північна тайга Євразії. На південній і північній околицях ареалу рідкісні, у більшості районів звичайні або численні. Усюди в південніших районах звичайні на прольоті. В Україні буває регулярно під час весняного і осіннього прольотів в усіх зонах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»