Щеврик польовий (Anthus campestris, полевой конёк)





Anthus campestris

Середовище існування/Опис

Польовий щеврик — птах трохи більший від горобця, але сірішого забарвлення з менш помітними, ніж у інших видів, ряботинами.

Загальне забарвлення спинної сторони жовтувато-пісочно-буре з темними плямами. Задня частина спини, поперек і надхвістя без плям. Черевна сторона вохристо-білувата з буруватим відтінком на грудях і боках. На зобі і по його сторонах розпливчасті буруваті штрихи. «Брова» світла. Крайні дві пари кермових вохристо-білі з бурими клинами. У молодих птахів спинна сторона з лускатим малюнком, а черевна — з рясним розвитком плям по боках горла, на грудях і з боків тіла.

Вид –/Рід — Anthus campestris
Родина – Плискові
Ряд – Горобцеподібні

Оселяється в степах, на полях, вигонах, Іноді на великих лісових галявинах. Тримається переважно на землі, але співає, сидячи на якомусь кущі; при цьому постійно зводиться на ноги.

Дуже характерний токовий політ. Злетівши, птах досить круто піднімається в повітря, видаючи в такт своєму хвилеподібному польоту високі звуки, що повторюються приблизно раз на секунду. Коли він підніметься на висоту 20—30 метрів, то, продовжуючи співати, поступово знижується, а потім замовкає і сідає на землю.

Біотоп, якому птах надає перевагу: пасовища, луки, поля.

Живлення

Харчується комахами, перш за все, жуками, сараною, двокрилими і мурахами, при вигодовуванні пташенят важливу роль відіграють також гусениці метеликів.

Розмноження

Гніздо влаштовується скритно в рослинності на землі. Будується воно з тонкого рослинного матеріалу. Відкладання яєць відбувається в Центральній Європі з середини травня до початку червня, нерідко відбуваються повторні кладки, починаючи з кінця червня. Кладка складається з 3-6, частіше 4-5 яєць. Інкубаційний період триває 12-13 днів. Насиджує виключно самка. Пташенят можуть годувати обоє батьків, але частіше годує одна самка. Молоді птахи стають самостійними через 12-15 днів, однак, оперення повністю формується тільки через 28-30 днів.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширений в Євразії і Північній Африці. Населяє в першу чергу відкриті, теплі ландшафти, такі як степи, напівпустелі і пустелі. В Україні — гніздовий птах на всій території, крім гір. Мігрує скрізь.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»