Жайворонок рогатий (Eremophila alpestris, рогатый жаворонок)





Eremophila alpestris

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 27-43 г, довжина тіла: близько 17 см.

Дорослий самець у шлюбному вбранні зверху бурувато-сірий, із темною строкатістю на спині й крилах; на тім’ї спереду чорна пляма, від неї йдуть чорні смужки, які переходять у видовжені пера чорних "ріжок"; задня частина тім’я, потилиця й задня частина шиї з рожевим відтінком; лоб, "брови", горло і боки шиї жовтуваті; вуздечка, "вуса" і широка поперечна смуга спереду на шиї чорні; низ білий, на рудуватих боках ледь помітні темні риски; махові пера бурі; центральні стернові пера рудуваті, інші — чорні, на крайніх — біла барва; дзьоб бурувато-сірий, на кінці чорний; ноги чорні; в позашлюбному оперенні голова і шия забарвлені тьмяніше; чорні пера з білуватою облямівкою; "ріжок" немає. У дорослої самки, яка в цілому подібна до дорослого самця, в шлюбному вбранні задня частина тім’я, потилиця і задня частина шиї оливкові, з темними рисками; "ріжки" менш розвинені; в позашлюбному оперенні схожа на самця. Молодий птах схожий на позашлюбного дорослого, але верх строкатіший; воло і боки тулуба плямисті.

Вид –/Рід — Eremophila alpestris
Родина – Жайворонкові
Ряд – Горобцеподібні

Тримається зграйками. 3вуки: мелодійний високотональний свист.

Відмінності від схожих видів: від інших жайворонків відрізняється поєднанням чорних "вусів" із чорною смугою на шиї, а в шлюбному оперенні — також чорними "ріжками".

Середовище існування: поля, луки.

Живлення

Комахи і насіння становлять основу харчування птахів.

Розмноження

Птахи досягають статевої зрілості на першому році життя. Вони моногамні на один шлюбний сезон. Гніздо часто добре сховане під кущем в добре ізольованій ямці. Період гніздування триває з червня по липень. У цей час самка висиджує кладку з 4-х яєць від 10 до 14 днів. Пташенята перебувають у гнізді від 9 до 12 днів. Обоє батьків беруть участь у вигодовуванні виводка.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Область розповсюдження рогатого жайворонка дуже велика. Ареал гніздування простягається від гір Атлас у Марокко до Північної та Південної Америки. Птах — регулярний зимовий гість на узбережжі Центральної Європи. У південних областях поширення рогатий жайворонок — це частіше осілий птах, у той час як північні популяції мігрують узимку на південь, переважно в прибережні області. Статус в Україні: зимуючий. Трапляється на всій території.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»