Жайворонок чорний (Melanocorypha yeltoniensis, чёрный жаворонок)





Melanocorypha yeltoniensis

Середовище існування/Опис

Чорний жайворонок — один з найбільших представників сімейства жайворонкових. Розмірами можна порівняти з дроздом або шпаком: довжина його тіла досягає 22 см, вага — 60-70 г, розмах крил близько 40 см. Від решти жайворонків цей птах відрізняється не тільки розмірами, але і незвичайним забарвленням — оперення самця практично суцільно чорне, за винятком світлих облямівок пір'я на спинній стороні тіла. Самка зверху бурувато-сіра, зі світлим лускатим малюнком, знизу брудно-біла, з темними плямами. Райдужка очей темно-бура, лапки у самців чорні, у самок бурі. Дзьоб масивний, сильний. У самців під час шлюбного сезону він світло-сірий, восени — жовтуватий; у самок — сіруватий. Забарвлення оперення молодих птахів подібне до самок, але менш контрастне. Шлюбна пісня нагадує трелі інших жайворонків. Самець співає з землі.

Вид –/Рід — Melanocorypha yeltoniensis
Родина – Жайворонкові
Ряд – Горобцеподібні

Чорний жайворонок — мешканець степів, переважно полинових, і напівпустель. Найчастіше ці птахи оселяються поблизу грунтових доріг та стежок.

Живлення

Пташенят ці птахи вигодовують комахами, та й дорослі жайворонки влітку харчуються в основному тваринним кормом, лише зрідка включаючи в раціон насіння злаків і молоді пагони трав. У цей час вони знищують безліч шкідників кормових і злакових культур.

Взимку жайворонки збираються в зграї і здійснюють кочівлі, виходячи далеко за межі ареалу, в тому числі і в північному напрямку. У цей час вони харчуються винятково насіннями трав, які викопують з-під снігу.

Розмноження

Гніздо чорний жайворонок влаштовує в ямці, під прикриттям пучка трави. В якості будівельного матеріалу використовує стебла трав, що ростуть навколо, зазвичай полину. У кладці 3-5, іноді більше, світлих з блакитним відтінком яєць, покритих бурим крапом і плямами. Насиджує самка, але про потомство піклуються обоє батьків. Інкубація триває 15-16 днів, приблизно стільки ж молоді жайворонки проводять у гнізді. До двох кладок на рік.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Область розповсюдження чорного жайворонка охоплює територію від нижньої Волги до Середньої Азії. В Україні спостерігається у східних частинах лівобережного степу в зимові місяці.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»