Ластівка даурська (Hirundo daurica, рыжепоясничная ласточка)





Hirundo daurica

Середовище існування/Опис

Ластівка даурська подібна до сільської, але відрізняється передусім рудуватим попереком і шиєю та блідо-вохристим з темними поздовжніми ряботинами черевцем.

Вид –/Рід — Hirundo daurica
Родина – Ластівкові
Ряд – Горобцеподібні

Верх голови, спина і плечі чорно-синього кольору, з металевим блиском, надхвістя і зашийок коричнево-рудого кольору. Черево охристого кольору. Довжина 18 см, вага 18-20 г, довжина крила самців 115-119, самок — 112-116 мм. Літає повільніше, ніж сільська ластівка, кружляє і «зависає» в повітрі, часто використовуючи потоки повітря.

Біотоп, якому птах надає перевагу: скелі, печери.

Поведінка, її особливості: політ стрімкий, легкий, маневровий; в польоті часто тримає хвіст складеним.

Живлення

Харчується комахами, яких ловить у повітрі.

Розмноження

Даурська ластівка будує чверть-сферичні гнізда з тунелем, що веде до входу, під виступами скель, куди відкладають 3-6 яєць. Інколи будують гнізда на великих будівлях. Висиджування триває 11-16 днів з травня по липень. Пташенята знаходяться в гнізді 20-21 день. Зазвичай вони формують невеликі колонії та живуть зграями з кількох сотень поза шлюбним сезоном.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздиться у відкритих горбистих районах помірної Європи і Азії від Португалії до Японії та Індії і в тропічній Африці. Індійські та африканські птахи осілі, тоді як європейські та інші азіатські птахи міграторні. Вони зимують в Африці або Індії, а окремі особини долітають до острова Різдва і північної Австралії. В Україні — рідкісний залітний птах. Спостерігалася в південних районах та Криму.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»