Чайка шпорова (Hoplopterus spinosus, шпорцевый чибис)





Hoplopterus spinosus

Середовище існування/Опис

Чайка шпорова досягає довжини від 25 до 27 см. Голова і груди птиці чорно-білого кольору. Верхня сторона тіла, навпаки, від пісочного до бурого кольору. Ноги чорні і видаються в польоті над хвостом. Політ так само, як у чайки повільний і обережний.

Вид –/Рід — Hoplopterus spinosus
Родина – Сивкові
Ряд – Сивкоподібні

Живлення

Чайка шпорова визначає місцезнаходження своєї здобичі візуально і видобуває її, захоплюючи декількома швидкими рухами. Харчується переважно жуками, комарами і їх личинками, а також мурахами. У раціоні харчування присутні також павуки, черв'яки, молюски, пуголовки і дрібні риби.

Розмноження

До цих пір біологія розмноження чайки шпорової досліджена недостатньо. Тим не менш, спостерігали, як самець декілька хвилин кружляє навколо самки. Спарювання відбувається, після того, як самка приймає запрошення.

Гніздо знаходиться частіше поблизу водойми і являє собою плоску ямку, вистелену рослинним матеріалом. Воно споруджується самцем, який в період спарювання споруджує кілька ямок, з яких самка вибирає одну.

Кладка складається в середньому з 4 яєць жовтувато-оливкового кольору з чорно-коричневими плямами. Яйця висиджуються обома батьківськими птахами від 22 до 24 днів.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Птах часто зустрічається в Туреччині, східній і північній Сирії, Ізраїлі, Йорданії та Іраку, а також у Східній і Західній Африці. На південь від Східно-Африканської рифтової долини чайка шпорова дуже рідкісна. В інших регіонах навпаки — переважно осілий і відповідно перелітний птах.

У Європі чайка шпорова — рідкісний вид, що гніздиться. Перший доказ гніздування в Європі було отримано в 1959 році на заході Греції. Тим не менше, ці популяції сильно скорочуються через руйнування і перетворення ареалу, інтенсивного рибальства в лагунах і зрослої кількості ворогів, таких як здичавілі собаки і шакали . Птахів спостерігали також в Іспанії, Німеччині та інших частинах Східної Європи. З березня по квітень її можна спостерігати також на Кіпрі.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»