Чайка степова (Chettusia gregaria, кречетка, или степная пигалица)





Chettusia gregaria

Середовище існування/Опис

Чайка степова — жива, криклива, що легко видає свою присутність птаха; розміром з чайку звичайну, але стрункіша. Здалеку здається більш-менш сірою, але тім'я і черево чорні.

Вид –/Рід — Chettusia gregaria
Родина – Сивкові
Ряд – Сивкоподібні

У дорослої птиці в шлюбному оперенні спинна сторона тіла й груди світло буро-сірі, верх голови, вуздечка і смуга за оком чорні. Лоб і смуга над оком (і трохи далі його) білі, або вершкові; низ голови і щоки білі з бурувато-охристим нальотом, більш різко вираженим на щоках, боках голови і задній частині горла. Передня частина черева чорна (у самки може бути домішка білого пір'я), задня — руда, підхвістя біле. Першорядні махові пера чорні (внутрішні з них можуть мати білі кінцеві облямівки), другорядні білі. Нижні покривні крила і пахвові білі. Верхні, що криють хвіст білі, кермові та дві крайніх пари кермових білі, інші кермово-білі з широкою чорною верхньою смугою. Дзьоб і ноги чорні, райдужна оболонка темно-коричнева. Взимку птах виглядає значно тьмяніше, тім'я буре, черево брудно-біле.

У молодої птиці пір'я спинної сторони тіла, включаючи і тім'я, бурі з блідо-охристими облямівками. Боки шиї і область зоба тьмяно буруваті або білуваті з темними плямами. В іншому подібна за забарвленням до дорослої птиці.

У пухового пташеняти спинна сторона тіла жовто-бура або вершкова, з чорними плямами. Лоб, шия і кінчики крил, так само як і черевна сторона тіла, однобарвно вершково-білі без плям.

Живлення

Харчується комахами та іншою маленькою живністю, полюючи на них на луках і ріллі.

Розмноження

Гніздиться групами, часто разом з іншими куликами, сусідні гнізда розташовані не ближче 20-30 м один від одного. У гніздо, розташоване на землі, самка відкладає 3-5 яєць. Насиджування, за даними Зарудного, починається з відкладання першого яйця і триває від двох з половиною до трьох тижнів; насиджує самка.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Водиться у відкритих луках Росії та Казахстану. Мігрує на південь через Киргизію, Таджикистан, Узбекистан, Туркменістан, Вірменію, Ірак, Іран, Саудівську Аравію, Сирію і Туреччину до Ізраїлю, Сирії, Ефіопії, Судану і на північний захід Індії. Зимує в Пакистані, Шрі-Ланці та Омані. Рідко залітає в Західну Європу, де частіше зустрічається чайка звичайна. Ще в середині ХІХ ст. степові чайки іноді гніздилися й на території України, зокрема на Донеччині та Полтавщині, а до середини ХХ ст. траплялись на перельотах в південних регіонах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»