Пісочник товстодзьобий (Charadrius leschenaultii, толстоклювый зуёк)





Charadrius leschenaultiis

Середовище існування/Опис

Пісочник товстодзьобий — невеликий птах вагою 71-103 г. У самця спина сірувато-піщана з рудуватим нальотом. Нижня сторона тіла біла, з смугою поперек зоба. Лоб і боки голови чорнувато-бурі, з боків чола поздовжні білі плями. У самки лоб білий, чорний візерунок майже повністю замінений бурим. Дзьоб чорний, ноги темні.

Вид –/Рід — Charadrius leshenaultii
Родина – Сивкові
Ряд – Сивкоподібні

Пісочник товстодзьобий мешкає в місцевості з мізерною рослинністю.

Живлення

Харчується комахами та іншими безхребетними.

Розмноження

Гнізда пісочник товстодзьобий влаштовує по сухих руслах струмків, на щебенево-гальковому грунті. Знайдені гнізда мали мистецьки викладений камінцями лоток. По краях лотка знаходилися великі камінчики, і чим ближче до центру — тим дрібніші. В одному гнізді було 2, в іншому — 3 яйця.

Гніздо з яйцями було під колір навколишнього галечно-щебенево грунту і було мало помітне зверху. Кладка яєць у пісочника сильно розтягнута. Вилуплення пташенят в ранніх виводках припадає на другу половину червня або перші числа липня.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширений у Вірменії, Східному Азербайджані, пустельних районах Казахстану, Узбекистану і Туркменії, зустрічається в Киргизії — в районі оз. Іссик-Куль. Поза територією колишнього СРСР водиться в Монголії, Туреччині, Ірані, Китаї (східні схили Паміру). Заселяє рівнинні кам'янисто-щебенисті пустелі з розрідженою рослинністю.

Зимівлі розташовані по східному узбережжю Африки, на Мадагаскарі, в Південній Азії і Північній Австралії.

Статус перебування в Україні: рідкісний залітний.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»