Шпак рожевий (Sturnus roseus, розовый скворец)





Sturnus roseus

Середовище існування/Опис

Шпак рожевий (Sturnus roseus) — птах родини шпакових ряду горобцеподібних. Один з 14-16-ти видів роду; один з 2-х видів роду у фауні України. В Україні гніздовий, перелітний птах.

Довжина тіла — близько 22 см, маса — 65–80 г. У самця голова, шия, воло, крила і хвіст чорні, з зеленкувато–пурпуровим полиском; решта оперення рожева. У шлюбному вбранні на потилиці невеликий «чуб». Дзьоб і ноги рожеві. У самки відповідні частини оперення чорно-бурі, в рожевому є домішка сірого кольору. Молодий птах світло-бурий; дзьоб жовтуватий.

Вид –/Рід — Sturnus roseus
Родина – Шпакові
Ряд – Горобцеподібні

Живлення

Живиться сарановими, жуками, цикадами, збираючи їх на відкритих цілинних ділянках, перелогах, у лісосмугах та фруктових садах. У липні – серпні значну частину живлення складають стиглі плоди вишні, шовковиці тощо. Корисний птах — знищує сарану та інших прямокрилих.

Розмноження

З місць зимівлі прилітає на початку травня. Гніздиться колоніями на скелях, у норах по кручах та ярах, зрідка у будівлях. Моногам. Кладка відбувається у травні – червні, складається з 4–6 яєць. Пташенята з'являються на початку липня. Після завершення гніздування молоді з дорослими мандрують зграями у липні – серпні.

ЧИСЕЛЬНІСТЬ І ПРИЧИНИ ЇЇ ЗМІНИ

Європейська популяція нараховує 58-210 тис. пар і становить 25-49% світової популяції виду. В Україні чисельність коливається. На г. Опук в 1950 р. гніздилося 0.75-1 тис. пар, 1970 р. — приблизно 2,5 тис. пар, 1983—1999 р. — від 150 до 4-5 тис. пар. На Тарханкутському півострові у 1995—1996 рр. гніздилося близько 1-1,6 тис. пар, на фермах — більше 4 тис. пар. Трапляється у Полтавській (300), Запорізькій (400—500), Миколаївській (200 пар) областях. У 1991—2003 рр. в кількості від одиниць до кількох десятків особин траплявся в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Чернігівській, Сумській, Кіровоградській та Київській областях. До зниження чисельності призводять зменшення кормової бази, зростання антропогенного пресу.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздовий ареал охоплює Південно-східну Європу, Малу, Передню та Центральну Азію. В Україні зустрічається головним чином у південно-східних районах степової зони та в Криму, але випадки гніздування реєстрували у центральних і навіть північних областях країни. Зальоти відмічали у багатьох областях України.

Охорона

Шпак рожевий занесений до Червоної книги України (1994, 2009). Знаходиться під охороною Бернської конвенції (Додаток ІІ).





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»