Чекан чорноголовий (Saxicola rubicola, черноголовый чекан)





Saxicola rubicola

Середовище існування/Опис

Чорноголовий чекан для місць гніздування вибирає відкриті низовинні, а іноді й гірські райони. Птах зимує на півдні Азії і в Східній та Екваторіальній Африці.

Самець чорноголового чекана в період токування має дуже цікаве забарвлення - чорна голова, вохристо-руді груди, білі плями на гузці і крилах. Ця мала пташка більшу частину життя проводить на землі. Тут вона гніздується і відшукує їжу. Проте чекан також може переслідувати здобич у польоті.

Вид –/Рід — Saxicola rubicola
Родина – Мухоловкові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 12 см
Розмах крил: 18-21 см
Маса: 14-17 г
Звички: тримається прямо
Їжа: комахи та інші безхребетні, насіння
Звуки: „трт", „трат" і „ф'ють"
Тривалість життя: 6 років

Чекани гніздуються на відкритих місцях, розташованих у низинах, де знаходяться рідкі чагарникові зарості. Зрідка птахи поселяються на відкритих гірських ділянках. Чекани не уникають також заболочених районів. Для гнізда птахи вибирають місце на землі в поглибленні, що оточене травою, а іноді буває під корінням дерев. Чекани влаштовують свої гнізда і на гілках невисоких кущів. Гніздо цього птаха дуже добре замасковане. Чорноголові чекани в деяких районах осілі, в інших - перелітні. Птахи зимують в Північній Африці, на Аравійському півострові і на Індостані.

Живлення

Раціон чорноголових чеканів складається із тваринної їжі. Ці птахи поїдають різних жуків, мух і їхніх личинок, гусениць, клопів, мурашок, денних та нічних метеликів. Крім того, чекани не втрачають нагоди впіймати й інших безхребетних, наприклад, черв'яків, павуків та молюсків.

Чорноголові чекани сідають на верхні гілки чагарників або на вершину якого-небудь трав'янистого стебла і видивляються на землі або в повітрі свою здобич. Помітивши здобич, птах кидається за неї і ловить на льоту (цим чекан нагадує мухоловку).

Крім того, чорноголові чекани збирають корм на землі. У пошуках ласого шматочка вони досліджують трав'яний покрив, ворушать сухе листя і травинки. Чорноголові чекани вигодовують своїх пташенят гусінню метеликів, черв'яками і личинками комах. Щоб убити здобич, птахи часто вдаряють нею об гілки кущів або ж мотають нею з боку на бік.

Розмноження

Період гніздування: квітень-серпень
Несіння: 2 в рік (у Центральній Європі)
Кількість яєць: 5-6

Пари чеканів, що живуть на постійній території осіло, у період гніздування займають свої індивідуальні ділянки і охороняють їх від вторгнення конкурентів. Центральноєвропейські чекани, які восени відлітають у теплі краї, у парах перебувають тільки в шлюбний період, а після вигодовування пташенят вони знову розлучаються.

Рано навесні самці виконують ритуальні танці, які складаються з частих помахів крилами та обертів хвоста. Під час токування самець також співає свою коротку пісню-шебетання, яка попереджає суперників про те, що ділянка зайнята і закликає самку. Крім того, самець токує і в повітрі - співаючи пісню, він злітає на висоту приблизно 25 метрів. Самка будує гніздо на землі або на гілках чагарника. Матеріалом їй служать сухі травинки і листя. Гніздо вистилається волосками і пір'їнками. Часто до нього крізь зарості чагарника веде „тунель".

Самка відкладає 5-6 яєць і одна насиджує кладку. Пташенят батьки вигодовують разом. У тих районах, де птахи вирощують два виводки, самець продовжує вигодовувати пташенят навіть тоді, коли самка насиджує другу кладку. У зимовий період багато молодих птахів гинуть від холоду і голоду.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЧОРНОГОЛОВОГО ЧЕКАНА

Політ: токуючі самці чорноголового чекана виконують шлюбний танець у повітрі, при цьому вони летять вертикально вгору до висоти 25 м і неодноразово то кидаються вниз, то знов здіймаються вгору.

Несіння: 5-6 яєць голубуватого кольору з коричневими цятками.

Самець: голова і хвіст чорні, по обидва боки голови, на гузці і на крилі є білі плями, груди вохристо-руді, спина темно-бура. Поза періодом гніздування забарвлення менш яскраве.

Самка: спинка темно-бура, гузка сіро-коричнева, груди вохристо-руді. З боків голови є білі плями. У самки немає чорної шапочки. Захисне забарвлення маскує самку, що насиджує яйця.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Учені спостерігали, як під час токового польоту самці чорноголових чеканів літали над водоймищами і навіть вихоплювали на льоту з води дрібну рибу.

Найчастіше самець чорноголового чекана злучається з однією самкою і допомагає їй вигодовувати пташенят. Проте зрідка зустрічаються самці, що опікають декількох самок з виводками. Так, якщо в середньому кожна самка має 2 кладки по 5-6 пташенят за сезон, то „багатодітному татусеві" доводиться неабияк потрудитися, щоб вигодувати всіх малюків.

До роду належить луговий чекан. Це скромно забарвлена пташка.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Чорноголовий чекан поширений в Європі, Азії, Африці і на Мадагаскарі. Птахи зимують на півдні Азії (у Китаї, Індокитаї, на Індостані і на Аравійському півострові) і в Екваторіальній Африці. В Україні — гніздовий птах Прикарпаття і південного Поділля,- регулярно гніздиться також на схилах Дніпра в Києві, Каневі.

Охорона

Знищуються і забруднюються місця існування цих птахів, тому чорноголові чекани ризикують втратити свої звичні місця гніздування.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»