Рябок білочеревий (Pterocles alchata, белобрюхий рябок)





Plectrophenax nivalis

Середовище існування/опис

Пустелі й напівпустелі Середньої Азії на північ до пониззя Емби і Аральського моря, Східне Закавказзя, Західна Азія на схід до північно-західної Індії, північно-західна Африка та південна частина Піренейського півострова. В Україні рідкісний, залітний. Поодиноких білочеревих рябків або маленькі їх зграйки можна побачити в степах колишньої Катеринославської губернії (Дніпропетровська обл.)

Вид – Рябок білочеревий (Pterocles alchata)
Рід – Рябок (Pterocles)
Родина – Рябкові (Pteroclididae)
Ряд – Голубоподібні (Columbiformes)

Довжина тіла – 31 – 39 см
Розмах крил – 54 – 65 см
Вага – 230 – 290 г

Птахи міцної статури; черевце, підхвістя й низ крила білі. Самці і самки забарвлені інакше. Притаманні також вікові відмінності. У самця каштанова голова, підборіддя і горло чорні; на грудях проходить руда «смужка», обмежена двома чорними смужками; верх з жовтими плямами; на покривних крила бурі плями, облямовані білим. У самки підборіддя і горло білі, верх тіла в чорно-білих поперечних смужках. У обох статей середні стернові пера подовжені, цівка оперена до пальців.

Спосіб життя

Білочереві рябки частково ведуть осіле життя, частково летять на зиму з місць гніздування у Південний Іран і Західну Індію. Рябки двічі на добу — ранком і ввечері — літають великими зграями на водопій завжди одним шляхом, причому їм доводиться щодня пролітати кількасот кілометрів, що при їх швидкому і невтомному польоті не займає багато часу. Досягнувши водопою, зграя спускається прямо на воду і починає «жадібно» пити її усмоктувальними ковтками. Пташенятам батьки приносять воду у волі і черевному оперенні, з якого ті витискають її дзьобами. Живляться білочереві рябки насінням, іноді їдять листочки трави, часто полюють на комах, переважно на жуків.

Розмноження

На місця гніздування вони прилітають у березні і на початку квітня. Розмножуються не раніше травня. Гніздяться часто колоніями. Кладку з трьох (рідко з двох або чотирьох) яєць відкладають у невелику заглибину в ґрунті під кущиком трави або й на голому місці. Насиджують кладку самець і самка. Пташенята вилуплюються вкритими густим пухом і майже відразу починають бігати. Після закінчення гніздового періоду рябки линяють, одягаючи після линяння осіннє вбрання, не таке яскраве, як шлюбне. Осінній відліт відбувається пізно — звичайно тільки в кінці листопада. Зимою у білочеревих рябків відбувається друге (неповне) линяння, і вони одягають весняне шлюбне оперення.

Охорона

Рябок білочеревий зазнає скорочення чисельності через освоєння цілинних земель пустельної зони та відстріл мисливцями на водопоях. Занесений в Червоні книги ряду середньоазійських країн, зокрема Узбекистану. Охороняється Бернською конвенцією (Додаток 2) та Європейською директивою про охорону диких птахів.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»