Пуночка (Plectrophenax nivalis, пуночка)





Plectrophenax nivalis

Середовище існування/Опис

Пуночку в Центральній Європі можна побачити під час міграцій і в зимовий період. Гнізда цього птаха знаходять навіть на півночі Гренландії, де інші горобцеподібні не зустрічаються.

Пуночки гніздуються на далекій півночі. Влітку самці вбираються в елегантний сніжно-білий костюм з чіткими чорними плямами. На зиму більшість пуночок відлітають в райони з м'якшим кліматом, наприклад, на узбережжя Балтійського моря, а звідти вздовж берегів річок - у внутрішні райони материка.

Вид –/Рід — Plectrophenax nivalis
Родина – Вівсянкові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 16-17 см
Маса: 30-50 г
Звички: за винятком гніздового періоду, тримаються зграями
Їжа: комахи, насіння
Звуки: у польоті „бірр", перед приземленням „тсрр"
Тривалість життя: до 4 років

Пуночки гніздуються в тундрі, що простяглася вузькою смугою уздовж північного узбережжя Північної Америки, Ісландії, Скандинавії і у північній частині Сибіру, а також на островах Берингової протоки. Крайні південні гніздівлі знаходяться на Шотландській височині, поблизу хребта Кайрнгорм. Пуночки живуть біля морського узбережжя у вкритій лишайниками кам'янистій тундрі. Іноді вони гніздуються на вкритих бідною рослинністю гірських вершинах і кам'яних „морях" льодовика, на висоті більше 1 000 м над р. м.

У Європі гніздуються також звичайна та садова вівсянки, на Алясці мешкає окремий підвид пуночки.

Живлення

Пуночка харчується насінням різних рослин, травами, бруньками й комахами. Влітку повітряні потоки приносять в негостинні арктичні регіони зграйки крилатих комах. Тут на сніжних полях вони досягають кінцевої мети своєї подорожі і замерзають. Пуночки, що гніздуються, із задоволенням поїдають цей „надісланий з небес" корм, оскільки пташенятам, що швидко ростуть, потрібний поживний корм (пуночки вигодовують пташенят виключно комахами).

Розмноження

Статеве дозрівання: з року
Період гніздування: з травня
Несіння: 1-2 за сезон
Кількість яєць: звичайно 4-6, іноді до 7-8
Висиджування: 12-14 днів
Вигодовування пташенят: 10-14 днів

Пуночки на місця гніздування прилітають досить рано - з кінця березня до першої половини травня. У травні - на початку червня, коли починається гніздовий період, самці „вдягаються" в чорно-біле оперення і займають гніздові ділянки. В цей час птахи розбиваються на пари і починають будувати гнізда. Пісня самців пуночки - швидка, з безліччю трелей. Самка будує гніздо з моху, лишайника, стеблин і листя сухої трави. Вона вистилає лоток м'якими травинками, шерстю або пір'ям. Жодний інший птах родини вівсянкових так старанно гніздо не утеплює.

Зазвичай пуночка відкладає шість, рідше вісім яєць. Яйця зеленувато-білі з темними цятками. Через 14 днів з яєць вилуплюються пташенята. Батьки невпинно годують їх, і вже через 10 днів пташенята роблять перші спроби встати на крило.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ПУНОЧКИ

Самка в зимовому наряді: на відміну від самця, вона не має таких великих білих плям на крилах.

Політ: пірнаючий. На крилах видно великі білі плями.

Дзьоб: влітку чорний, взимку жовтий з чорним кінчиком.

Самець у шлюбному наряді: голова, нижня частина спини і черевний бік білі, середина спини, крила й хвіст чорний.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ПУНОЧКОЮ

Пуночка поширена по північному побережжю і на островах Європи, Північної Америки і Азії. У центральних районах Європи пуночки - рідкісні гості. Тут вони з'являються тільки під час перельотів : у вирій і назад. Пуночки прилітають сюди, коли лютують особливо суворі зими. Іноді ці птахи з'являються навіть на узбережжі Балтійського моря. На місцях зимування вони зазвичай мешкають в очеретяних заростях по берегах річок і озер. Самки пуночки схожі на самок очеретяної вівсянки і лапландського подорожника.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Люди, які зустрічають „самотніх пуночок" у глибині материків, найчастіше помиляються. Птахи, яких вони бачать, - це горобці-альбіноси, досить поширені в деяких районах. Тому дуже важливо звернути увагу на забарвлення крил птаха у польоті. У пуночки крила чорні.

На крайньому південному місці гніздування пуночок у Європі, в Шотландії, гніздується не більше 15 пар. Вперше цих птахів помітили тут у 1886 році.

Відомі популяції пуночок, які ведуть осілий спосіб життя. Так, наприклад, ісландські птахи цілий рік тримаються на гніздівлях.

Велика зграя пуночок, здіймаючись у повітря, нагадує сніжну завірюху.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Пуночка гніздується в північних районах нашої півкулі, тобто від острова Шпіцберген до Камчатки і від Аляски до Ісландії і Норвегії. Птахи зимують у середній частині Європи і Азії, а також у Північній Америці.

Охорона

Далеко на півночі пуночки досить численні. Зникнення видові не загрожує завдяки тому, що гніздові райони розташовані в труднодоступних місцевостях.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»