Стерв'ятник (Neophron percnopterus, обыкновенный стервятник)





Neophron percnopterus

Стерв'ятник — (Neophron percnopterus (L.)) — птах родини яструбових.

Дорослі птахи мають майже суцільно-біле забарвлення, тільки махові пера чорні. Навколо дзьоба гола шкіра оранжевого кольору. Молоді птахи темно-бурі, з домішкою вохристого кольору. У природі від інших хижих птахів відрізняються характерним силуетом (голова втягнута в плечі, широкі крила, клиновидний хвіст), білим забарвленням. Зблизька добре видно голу оранжеву шкіру навколо дзьоба.

Маса - 1,8-2,5 кг, довжина - 60-75 см, крило - 48,0-52,0 см, розмах - 155-180 см.

Молоді стерв'ятники темно-бурі. Лицева частина і основа дзьоба рожеві.

Птахи мовчазні. Голос нагадує скиглення шуліки.

В Україні гніздився в долині Дністра та в Криму. На Дністрі зник у 30 - 50-х роках 20 століття, а в Криму востаннє спостерігався на гніздуванні 1958 р. (поодинокі птахи та пари зустрічалися до 1965 р.). Можливі випадки спорадичного гніздування та заліт із суміжних територій. Ареал охоплює гори Південної Європи, Африки та Південно-Західної Азії. Зимує у Південній Азії та Північній Африці.

Гнізда — досить великі споруди із сучків, стебел трав'янистих рослин, кісток, вимощені травою, шерстю, у щілині, ніші або на виступі скель, понад високими урвищами.

Відкладають яйця в квітні. Яєць у кладці 1—2. Вони жовтувато-білі, з густою буро-червоною плямистістю.

Пташенята лишаються в гнізді близько двох місяців.

Живляться найчастіше падлом, покидьками, рідше дрібними ссавцями, ящірками, зміями, черепахами. Прилітають на місця гніздування в березні.

Даний вид занесено до Червоної книги Української РСР (1980). Для відновлення популяції в нашій державі ділянку, на якій буде виявлено гніздо, необхідно оголосити заказником; слід організувати розведення виду з наступною інтродукцією у природне середовище.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»