Канюк степовий (Buteo rufinus, курганник)





Buteo rufinus

Канюк степовий - хижа птаха середнього розміру, схожа на канюка (Buteo buteo), але дещо більша. Основний тон забарвлення рудий. Голова і горло зазвичай дещо світліші, ніж спина, груди і черевце. Знизу на згинах крил чорні плями. Хвіст однотонно рудий або ж зі слабкою рівномірною плямистістю. Зрідка зустрічаються птахи темно-бурого однотонного забарвлення. Дзьоб чорний. Райдужна оболонка коричнева.

Самки більші за самців, але забарвлення в них таке ж. Маса - 0,6-1,8 кг, довжина - 55-64 см, крило самців - 42,5-45,9 см, самок - 44,8-49,6 см, розмах - 126-155 см. Молоді степові канюки більш строкаті. Райдужна оболонка очей яскраво-жовта. В польоті крила тримає так само, як і інші представники роду, дещо припіднятими вверх. Пухові пташенята схожі на ровесників канюка (Buteo buteo), однак мають яскраво-жовту райдужну оболонку. Голос - схожий на голос канюка (Buteo buteo), але відрізняється від нього тоном.

В Україні гніздиться у Київській, Черкаській, Кiровоградськiй, Херсонській областях та у Криму. Ареал охоплює Південно-Східну Європу, Малу, Середню та Південну Азію, Закавказзя, Північну та Південно-Східну Африку.

Полюбляє старі острівні та байрачні ліси, розташовані серед відкритих (часто погорбованих) степових місцевостей.

На жаль чисельність виду дуже низька. У районі урочища Редьчине (Олександрійський р-н Кіровоградської обл.) у 1980 - 81 роках гніздилась одна пара, 1982 році – дві. До 20 століття був звичайним на гніздуванні у степовій зоні.

Влаштовує гнізда в найрізноманітніших місцях. Найбільше полюбляє скали. На скалах влаштовує гнізда на виступах, в напівнішах і, рідше, в ущелинах. Висота розташування гнізд від 2 до 80 м.

При відсутності скал гніздиться на оголеннях від зсувів на схилах балок, на схилах щебенистих гряд. Іноді (10% випадків) займає гнізда інших птахів (могильника Aquila heliaca, степового орла Aquila nipalensis).

Гнізда зроблені з гілкового матеріалу з добре вираженим лотком. Розмір гнізд сильно коливається в залежності від їхнього розташування і часу використання: діаметр 50-160 см, висота 20-110 см, діаметр лотка 30-80 см, глибина лотка 5-20 см.

В кладці 2-5, найчастіше 3-4 яйця. Забарвлення яєць біле, з червоно-бурими плямами. Іноді зустрічаються яйця без пігментації. Звичайно чим пізніше відкладене яйце, тим менше воно пігментоване і менш яскрава його пігментація.

Відстань між гніздами різних пар в густих угрупуваннях складає 0,5-2,0 км, частіше 1,0-1,5 км, в менш насичених місцях проживання - 2-6 км, звичайно 4 км.

Охороняється в орнітологічному заказнику загальнодержавного значення Редьчине. Також слід взяти під охорону інші місця гніздування, зберігати старі острівні та байрачні ліси. Доцільно створити в Черкаському районі Черкаської області національний природний парк Черкаський Бір.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»