Кропив'янка рябогруда (Sylvia nisoria, ястребиная славка)

Sylvia nisoria

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 23-26 г, довжина тіла: близько 15 см. У дорослого самця верх сірий; низ білий, з сірувато-бурою поперечною хвилястою строкатістю; махові пера бурі; третьорядні махові й покривні пера крил із білою верхівкою; стернові пера сірі, з білою верхівкою; дзьоб і ноги сірі; райдужна оболонка ока жовта. У дорослої самки верх із бурим відтінком; смугастість на нижній частині тулуба виражена менше. Молодий птах зверху сірувато-бурий; низ білуватий, на боках тулуба невиразна поперечна строкатість; райдужна оболонка ока темно-коричнева.

Берестянка мала (Hippolais caligata, северная бормотушка)

Hippolais caligata

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 8-10 г, довжина тіла: близько 12 см. Спина сіра, у птахів зі свіжим оперенням — з оливковим відтінком; низ білуватий; махові і стернові пера бурі; дзьоб зверху буруватий, знизу світло-вохристий; ноги сірувато-бурі.

Вівчарик золотомушковий (Phylloscopus proregulus, корольковая пеночка)

Phylloscopus proregulus

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 6-7 г, довжина тіла: близько 9 см. Верх оливково-зелений; голова темно-оливкова, з поздовжньою жовтою смугою на тім’ї; над оком чітка жовта "брова"; поперек жовтий; низ сірувато-білий, із жовтим відтінком на череві і підхвісті; на покривних перах крила дві вузькі жовті смуги; махові й стернові пера бурі; дзьоб темно-бурий; ноги бурі.

Тинівка сибірська (Prunella montanella, сибирская завирушка)

Prunella montanella

Середовище існування/Опис

Птах розміром з горобця. Верх тіла буро-сірий з поздовжніми темними плямами. «Шапочка» на голові і смужка від дзьоба через око, що закінчується плямою на щоках, чорного кольору. «Брова» білувата, низ тіла вохристо-жовтуватий з рідкими темними плямами на боках. Невелика скритна мовчазна пташка. Тримається найчастіше в заростях кущів. Самець співає, злітаючи на вершини дерев. Голос — тиха трель «тіррррль». Пісня — набір гучних трелей.

Тинівка лісова (Prunella modularis, лесная завирушка)

Prunella modularis

Середовище існування/Опис

Птах розміром приблизно з горобця. Маса тіла 19—20 г, довжина тіла біля 15 см. Статевий диморфізм не виражений. Дорослий птах зверху рудувато-бурий, з темною смугастістю; покривні пера вух бурі, зі світлими рисками; смуги над очима, горло, шия з боків і спереду, воло і груди сірі; на рудувато-бурих боках тулуба темно-бурі поздовжні смуги; черево і підхвістя білуваті; махові і стернові пера бурі; дзьоб чорний; ноги жовтувато-бурі. Молодий птах строкатіший, особливо знизу; сірий відтінок є лише на голові.

Вітаю на сайті «Птахи України»