Вівсянка садова (Emberiza hortulana, Садовая овсянка)

Emberiza hortulana

Птах поширений в більшій частині Європи та Західної Азії. Для життя обирає відкриті місця з групами дерев і кущів, сади, парки, лісові галявини. Часто вівсянки тримаються луків, полів, ярів, а найбільше полюбляють чагарникові зарості. Для птахів характерний статевий диморфізм. У самців голова сіра із зеленуватим відтінком, горло, воло і верхня частина грудей виразно жовті, низ грудей і черево іржаво-бурі. Темна спина з повздовжніми плямами здається рудовато-бурою. Дещо світліші поперек та надхвістя. Дзьоб червонуватий, навколо великих, виразних очей є жовте чи біле кільце, яке можна роздивитися лише зблизька. Самички ж мають буре з оригінальними темними плямами пір'я на голові, горло у них брудно-жовте, а низ тіла рудувато-бурий з темними штрихами на волі та грудях. Короткі ноги у вівсянок садових світло-коричневі, а пальці мають міцні кігтики. За птахами спостерігати нескладно, оскільки вони не полохливі. Живляться птахи насінням та комахами.

Боривітер звичайний (Falco tinnunculus, обыкновенная пустельга)

Falco tinnunculus

Довжина тіла до 40 см, крила — 229—275 мм. Оперення спини у самця іржасто-руде з темними плямами, у самки іржасте з темними поперечними смугами; оперення черева у обох статей вохристе з темними плямками; ноги жовті. Боривітер поширений, в Європі, Азії та Африці.

В Україні є перелітним птахом, хоча поодинокі екземпляри зимують на півдні України. Зселяє ліси (крім глухих масивів), лісостеп, парки, сади, городи, гори і пустелі. В Україні боривітер гніздиться всюди – на скалах, урвищах, на деревах (також і в дуплах), в людських будівлях, в норах на землі.

Берестянка звичайна (Hippolais icterina, зелёная пересмешка)

Hippolais icterina

Лісовий птах, якого дуже важко побачити. Вчені вважають, що цього птаха легше 100 разів почути ніж раз побачити. Населяє мішані і листяні ліси, першочергове значення надає березовим. Досить часто птаха можна побачити в садах, парках та біля населених пунктів. Ареал охоплює більшу частину Європи, в тому числі і Україну.

Сокіл-балабан (Falco cherrug, балобан)

Falco cherrug

Балабан - птах родини соколових, за розмірами трохи менший за кречета. Його максимальна довжина 60 см, маса 800-1300 г при довжині крила у самок, які звичайно більші за самців - 413 мм.

Для забарвлення балабанів характерні рудуватий та коричневий кольори. Наявні слабкопомітні "вуса" у вигляді темних смужок по боках голови. Після линьки на другий рік свого життя спина крила та надхвістя птаха набувають темно-сивого відтінку. Краплевидні строкатини замінюються на широкі смужки на грудях та животі, блакитні лапи та восковиця набувають жовтого відтінку.

Вітаю на сайті «Птахи України»