Чечевиця сибірська (Carpodacus roseus, сибирская чечевица)

Carpodacus roseus

Середовище існування/Опис

Завбільшки з горобця. Самець малиново-рожевий з бурою спиною і крилами. На крилі біла смуга. Самка і молоді птахи червонувато-сірі з білим черевцем та червоним надхвістям.

Сибірська чечевиця — відрізняється від звичайної чечевиці довшим хвостом, малиново-рожевим забарвленням (у самців) і пістрявістю на спині. Самки також мають червонуватий відтінок.

Коноплянка (Acanthis cannabina, коноплянка)

Acanthis cannabina

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 15-20 г, довжина тіла: близько 13 см.

У дорослого самця в шлюбному вбранні голова сіра; лоб i боки вола червоні; спина i покривні пера крил рудувато-бурі; надхвістя білувате; низ білуватий, боки тулуба рудуваті; підхвістя біле; махові й стернові пера темно-бурі, зі світлою облямівкою; дзьоб темно-сірий; ноги бурі; у позашлюбному оперенні голова цілком сірувато-бура, з темними рисками на лобі й тім’і; воло рудувате, з темними цятками. Доросла самка схожа на позашлюбного самця. Молодий птах подібний до дорослої самки.

Чиж (Spinus spinus, чиж)

Carduelis spinus

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 10-14 г, довжина тіла: близько 12 см.

У дорослого самця лоб, тім’я, вуздечка i підборіддя чорні; потилиця i спина зеленкувато-оливкові, з темною строкатістю; боки голови, крім покривних пер вух, горло, воло, груди i поперек жовті; боки тулуба i черево білі, на боках темні риски; зверху на чорних перах крил жовті смуги; центральні стернові пера темно-бурі, інші – жовті, з темно-бурою верхівкою; дзьоб сірувато-бурий, загострений; ноги бурі. Доросла самка тьмяніша; лоб i тім’я оливкові, з темними рисками; вуздечка i підборіддя буруваті; горло, воло i груди білуваті. Молодий птах схожий на дорослу самку.

Щедрик (Serinus serinus, канареечный вьюрок)

Serinus serinus

Середовище існування/Опис

Щедрик, в'юрок канарковий (Serinus serinus) — дрібний птах ряду горобцеподібних. Масою тіла не більше 15 г. Гніздиться окремими парами, оселяється у парках і скверах, особливо там, де є хвойні дерева, хоча це не обов'язкова умова його присутності. На окремих ділянках тримається розрідженими групками з кількох пар.

В'юрок (Fringilla montifringilla, вьюрок)

Fringilla montifringilla

Середовище існування/Опис

Невеликий птах, розміром приблизно з горобця. Маса тіла 23—29 см, довжина тіла близько 15 см. У дорослого самця в шлюбному вбранні голова, задня частина шиї і спина чорні; поперек і надхвістя білі; горло, воло і частина верхніх покривних пер крил руді; боки тулуба рудуваті, з чорними плямами; груди і черево білі; на покривних перах крила біла пляма, вздовж основи чорних махових пер проходить біла смуга; стернові пера чорні; дзьоб чорний, ноги темно-бурі. У дорослого самця у позашлюбному вбранні голова і спина бурі, з темною строкатістю; білі плями і смуги на крилах з рудим відтінком; дзьоб жовтий, на кінці бурий; ноги світло-бурі. Доросла самка схожа на самця у позашлюбному вбранні, але світліша, з сіруватими смугами на боках шиї. Молодий птах подібний до дорослої самки.

Вітаю на сайті «Птахи України»