Щеврик лісовий (Anthus trivialis, лесной конёк)





Tree Pipit

Середовище існування/Опис

Лісовий щеврик — розмірами і забарвленням (жовтувато-бурий із світлими, в темних ряботинах, грудьми) дуже схожий на лісового жайворонка, але ніколи не настовбурчує пір'я на голові, тому профіль голови щеврика здалека гладенький. Взагалі в природі відрізнити ці два види важко, тим більше, що зустрічаються вони в однакових стаціях, обираючи лісові галявини, поруби, узлісся.

Вид –/Рід — Anthus trivialis
Родина – Плискові
Ряд – Горобцеподібні

Однак можна розпізнати лісового щеврика за голосом і характером токового польоту. Пісня дуже своєрідна і виразно поділяється на 2 частини. Починаючи її у вигляді тріскучої трелі «тір-тір-тір-тір- тір...», самець злітає навскоси вгору з верхівки якогось деревця. Потім, видаючи вже протяжні свисти «cia-cla-cіa сіа» і розпластавши крила, планеруючим польотом спускається на верхівку іншого дерева. Дуже своєрідним є також спосіб пересування лісового щеврика по гілках дерев: він не стрибає, як інші лісові птахи, а бігає вздовж сучка, неначе по землі.

Живлення

Харчується, в основному, комахами і павуками.

Розмноження

Гніздо завжди поміщає в неглибокій ямці на землі під прикриттям кущика, маленької ялиночки і т. д. Як правило, розташовує серед деревостану, але не далі 30-50 м від узлісся або галявини, іноді навіть на лузі або поляні (до 30 м від межі лісу).

Гніздо досить акуратно звито з сухих стебел трав'янистих рослин, більш великих в зовнішніх стінках, більш дрібних у внутрішніх. Підстилка в гнізді відсутня, лише зрідка можна зустріти кінський волос. Гніздо має чашоподібну форму. Кладка з 4-6 світло-сірих, часто з фіолетовим або зеленуватим відтінком яєць, покритих темними цяточками. Тривалість насиджування 9-11 діб, знаходження пташенят в гнізді 9-10 діб. У першій половині червня спостерігається виліт пташенят з гнізд. У червні-липні виводять пташенят вдруге. У другій кладці кількість яєць менша, ніж у першій. Відліт проходить у вересні.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширений майже всюди південніше тундри на схід до верхньої Колими і Байкалу, у високогір'ях Південнго Сибіру. У Центральній Європі з квітня до вересня. В Україні — звичайний гніздовий птах Полісся, Лісостепу, Карпат і Криму; в степову зону заходить по лісових масивах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»